Faktaboks

Eupen-Malmedy

Fransk: les Cantons de l'Est

Nederlandsk, de Oostkantons

Tysk: die Ostkantone

Vallonsk: les Redîmés Payis

Uttale
øpˈen malmedˈi

Eupen-Malmedy er et distrikt i Belgia, i regionen Vallonia, provinsen Liège, nær den tyske grensen. Distriktet har et areal på 1060 kvadratkilometer og har overveiende tyskspråklige innbyggere. De to viktigste byene er Eupen og Sankt Vith.

Historikk

Området, som i Belgia omtales som Østkantonene, var i middelalderen en del av Nederlandene og etter Nederlandenes deling i 1579 del av Syd-Nederlandene i personalunion med Spania. Ved Nederlandenes gjenforening i 1815 ble området avstått til Tyskland og etter første verdenskrig ført tilbake igjen, denne gang til den imellomtiden (1830) grunnlagte staten Belgia. Dette ble bekreftet ved folkeavstemning i 1920 og anerkjent av Tyskland 1925 ved Locarnopakten.

Siden 1963 har området hatt status som tyskspråklig område i Belgia og har ved den etterfølgende føderaliseringsprosess fått full likestilling som eget språk- og kultursamfunn med parlament og regjering i Eupen. Tysk har også fått status som Belgias tredje offisielle språk. Økonomisk sett utgjør området fortsatt en del av Vallonia. Under andre verdenskrig erklærte Hitler området som del av det tyske rike.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg