Nominasjon, det å stille opp kandidater til et valg, spesielt til styrende organer. Måten det gjøres på, varierer både når det gjelder offentlige valg og ved valg i andre sammenhenger, som i organisasjoner og bedrifter.

Nominasjonsprosessen spiller en viktig rolle ved offentlige valg, først og fremst fordi den har stor betydning for hvilke personer som blir valgt.

Ved norske stortingsvalg, hvor velgerne i praksis ikke kan påvirke rekkefølgen på kandidatene, er det utfallet av nominasjonsprosessen som avgjør hvilke kandidater som skal representere partiet.

Ved offentlige valg er det vanligvis partiene som stiller til valg som nominerer kandidater. Reglene for nominasjon kan dels være offentlige og dels bestemt av partiene selv. Det er vanlig at partier står nokså eller helt fritt hva gjelder organiseringen av nominasjonsprosessen.

Det vanlige i Norge er å ha en trinnvis prosess der listeforslagene presenteres på et eget nominasjonsmøte forut for nominasjonen. I USA er det velgerne direkte som gjennom såkalte primærvalg påvirker utvelgelsen av partienes kandidater.

Ettersom partilojaliteten siden 1970-årene har sunket, er nominasjonene blitt viktigere for partiene: hvem som nomineres, særlig på topp, kan være av større betydning for partienes stemmetilslutning enn partipreferanser.

Nominasjonsprosessen spiller videre en rolle innad i partiene; den politiserer og mobiliserer partiene internt.

I USA har primærvalgene en allment politiserende rolle: i primærvalgperioden forut for nominasjonen av presidentkandidater er primærvalgkampen og primærvalgene i medienes fokus løpende.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.