Avstemning
Avstemning på nominasjonsmøtet til Fremskrittspartiet i Oslo 3. desember 2018. Deltakerne stemmer ved å rekke nummererte skilt i været. Nominasjonsmøtet avgjorde hvem som skulle være partiets kandidater til Oslo bystyre ved kommunestyre- og fylkestingsvalget 2019, og det var kamp om de øverste plassene.
Avstemning
Av /NTB scanpix.
Daværende statsminister Jens Stoltenberg møter president Barack Obama i Det hvite hus 20. oktober 2011

Norge og USA har ulike nominasjonsprosesser før offentlige valg.

Nominasjon er det å stille opp kandidater til et valg, spesielt til styrende organer. Måten det gjøres på, varierer både når det gjelder offentlige valg og ved valg i andre sammenhenger, som i organisasjoner og bedrifter.

Faktaboks

Uttale
nominasjˈon

Nominasjonsprosessen spiller en viktig rolle ved offentlige valg, først og fremst fordi den har stor betydning for hvilke personer som blir valgt.

Ved norske stortingsvalg, hvor velgerne i praksis ikke kan påvirke rekkefølgen på kandidatene, er det utfallet av nominasjonsprosessen som avgjør hvilke kandidater som skal representere partiet.

Nominasjonsprosessen

Ved offentlige valg er det vanligvis partiene som stiller til valg som nominerer kandidater. Reglene for nominasjon kan dels være offentlige og dels bestemt av partiene selv. Det er vanlig at partier står nokså eller helt fritt hva gjelder organiseringen av nominasjonsprosessen.

Det vanlige i Norge er å ha en trinnvis prosess der et forslag til valgliste presenteres på et eget nominasjonsmøte forut for nominasjonen. I USA er det velgerne direkte som gjennom såkalte primærvalg påvirker utvelgelsen av partienes kandidater.

Viktig for mobilisering

Ettersom partilojaliteten siden 1970-årene har sunket, er nominasjonene blitt viktigere for partiene: hvem som nomineres, særlig på topp, kan være av større betydning for partienes stemmetilslutning enn partipreferanser.

Nominasjonsprosessen spiller videre en rolle innad i partiene; den politiserer og mobiliserer partiene internt.

I USA har primærvalgene en allment politiserende rolle: i primærvalgperioden forut for nominasjonen av presidentkandidater er primærvalgkampen og primærvalgene i medienes fokus løpende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg