Faktaboks

Sety 1.
Sety I, Seti I
Død
1279 fvt.
Fra Sety 1s grav
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Sety 1 var farao i Det gamle Egypt i det 19. dynasti. Han regjerte fra ca. 1290 til 1279 fvt. Sety forsøkte å styrke Egypts kontroll over Levanten etter at den hadde blitt svekket under Akhenaten og hans umiddelbare etterfølgere. Sety var en stor byggherre og er spesielt kjent for det store tempelet i Abydos og graven i Kongenes dal med sin svært vakre og fargesterke dekor.

Familie og bakgrunn

Sety var sønn av Ramses 1, den første kongen i det 19. dynasti. Som sin far, startet Sety sin karriere som offiser under Horemheb, den siste kongen av det 18. dynasti. Sety overtok tronen etter sin far som bare regjerte et par år. Sety tilhørte dermed et ungt dynasti med et militært opphav. For å markere starten på en ny epoke, tok Sety tittelen Wehem mesut, som betyr «den som gjentar fødslene».

Med konen Tuya fikk Sety sønnen Ramses 2, som etterfulgte sin far på tronen.

Militær aktivitet i Levanten

Under Setys forgjengere hadde hettittene styrket sin stilling i Levanten. Allerede fra sitt første regjeringsår gjennomførte Sety derfor flere felttog for å gjenvinne Egypts innflytelse.

Først nedkjempet Sety stammer av shasu-nomaderSinai. Deretter klarte Sety å innta de strategiske byene Beth-Shan og Yenoam i Palestina, og gjenvant vasallstatene Amurru og Kadesh fra hetittisk kontroll. Sety møtte også hetittene i et direkte slag.

Kadesh vendte siden tilbake til hetittene og konflikten fortsatte for fullt under Ramses 2.

Byggverker

Tempelet til Sety 1 i Abydos.
Søylehallen i tempelet til Sety 1 i Abydos.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Setys kanskje mest berømte byggverk er tempelet i Abydos. Tempelet er dedisert til hele syv guddommer; Ptah, Ra-Harakhty, Amon-Ra, Osiris, Isis, Horus, og Sety selv. Templet er rikt dekorert med eksepsjonelt vakre relieffer og er også berømt for en liste over kongene som hadde regjert over Det gamle Egypt fra de første dynastiene og frem til Sety. For å understreke bruddet med kongene fra Amarna-tiden, er disse kongene unnlatt fra listen. Hatshepsut er også fjernet fra kongerekken.

I Teben utvidet Sety templet i Karnak og lot bygge en stor søylehall bestående av 134 søyler. De 12 søylene som flankerer midt-aksen i tempelet er større enn de andre og er hele 22 meter høye. Søylehallen ble fullført under Ramses 2.

I Teben, på den den vestre bredden av Nilen, bygde Sety et kulttempel. Tempelet er til dels sterkt skadet.

Grav og mumie

Den siste kjente inskripsjonen under Sety er datert til det 11. regjeringsåret. Sety må derfor ha dødd i eller etter dette året.

Sety ble begravet i grav KV17 i Kongenes dal. Graven er trolig den vakrest dekorerte av alle de kongelige gravene. Spesielt kjent er takmaleriene i det hvelvede gravkammeret med astronomiske motiver. Bunnen av Setys sarkofag i kalsitt er bevart, og befinner seg i dag i Soane Museum i London.

Setys godt bevarte mumie ble funnet i grav DB320 i Deir el-Bahri, hvor flere kongelige mumier ble flyttet og samlet i den tredje mellomperioden.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Baines, J. og Malek, J. 2000: Cultural Atlas of Ancient Egypt. Checkmark Books, New York.
  • Brand, Peter J. 2000: The Monuments of Seti I. Epigraphic, Historical and Art Historical Analysis. Brill, Leiden, Boston og Köln.
  • Breasted, James Henry 1906: Ancient Records of Egypt. Volume III. The Nineteenth Dynasty. Chicago, The University of Chicago Press.
  • Reeves, Nicholas og Wilkinson, Richard H. 2008: The Complete Valley of the Kings. Thames & Hudson, London.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg