Kongenes dal
Kongenes dal med gravene til Ramses 4. og Tutankhamon.
Av /NTB.
Over Kongenes dal ruver El-Qurn, en fjelltop som fra denne siden ser ut som en pyramide. Foto: Anders Bettum
.
Lisens: fri

Kongenes dal er en kongelig nekropolisNilens vestbredd ved Teben i det Øvre Egypt, med kongegraver fra Det gamle Egypt. Gravene stammer fra det nye riket (perioden ca. 1550–1069 fvt.). Kongenes dal er et verdensarvsted, og ble særlig berømt etter oppdagelsen av Tutankhamons urørte grav i 1922.

Faktaboks

Også kjent som

Valley of the Kings

Gravene i Kongenes dal ble hugget dypt inn i fjellet som en serie korridorer og kamre. Veggene ble dekorert med relieffer og malerier som er bevart usedvanlig godt og har vært turistattraksjoner siden antikken. Adskilte gravtempler ble bygget på rekke og rad nærmere Nilen.

Historie

Tausret og Sethnakhts grav

Grav KV14 i Kongenes dal ble laget for Tausret. Graven ble overtatt og endret til bruk for hennes etterfølger Sethnakht.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Mens de egyptiske kongene i tidligere tider lot bygge store monumenter (for eksempel pyramider) og gravtempler over gravene sine, valgte kongene i det nye riket å gjemme bort gravkamrene sine i en avsidesliggende og godt bevoktet dal, sannsynligvis av frykt for gravrøvere. Den første kongen som ble gravlagt i Kongenes dal var Thutmosis 1. Thutmosis' arkitekt, Ineni, beskriver i en biografisk tekst hvordan han i all hemmelighet, «uten at noen så eller hørte», bygget en klippegrav til kongen.

Under borgerkrigen mot slutten av det 20. dynasti (ca. 1069 fvt.) ble gravene i Kongenes dal plyndret og ramponert, og senere konger valgte andre gravsteder.

Arkeologiske utgravninger

Til tross for at arkeologiske utgravninger har pågått i Kongenes dal i over 150 år, har det vært gjort viktige funn også i nyere tid. Grav nummer 63, som ble brukt som lager for gravutstyr mot slutten av det 18. dynastiet (ca. 1550–1295 fvt.), ble oppdaget i 2005. Grav nummer 64 ble oppdaget i januar 2011. Selve graven dateres til det 18. dynastiet, men lite var bevart av den opprinnelige eierens mumie og gravutrustning. Graven var derimot blitt gjenbrukt for tempelsangerinnen Nehmes Bastet i det 22. dynasti (ca. 943–746 fvt.). Denne sekundære graven var urørt, og svært godt bevart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg