Deir el-Bahri er en fjelldal på vestbredden av det moderne Luxor i Egypt.I oldtiden utgjorde den en viktig del av Tebens kongelige nekropolis.

Området var spesielt hellig for de gamle egypterne på grunn sin spesielle geografi og beliggenhet. Området preges av et relativt flatt slettelandskap som stiger gradvis vestover fra Nilen, før det plutselig ender i en steil fjellvegg som omkranser dalen i en U-form. I bunnen av denne dalen, hvilende mot fjellveggen ligger tre kongelige templer side om side: Mentuhotep 2s grav og tempel fra ca. 1959 fvt., Hatshepsuts berømte terrassetempel fra ca. 1458 f.v.t., og ruinene av gravtemplet til hennes etterfølger Thutmosis 3, som ble ødelagt av steinskred i gammel tid.

Rett øst for dalen, på andre siden av Nilen, ligger Karnak-templet, oldtidens desidert største tempelkompleks, viet til guden Amon-Ra. På baksiden av fjellveggen ligger Kongenes dal, hvor kongene i det nye riket (ca. 1550-1069) gravde ut sine klippegraver. Gudinnen Hathor hadde fra gammelt av en spesiell tilknytning til området, og flere helligdommer viet til henne er funnet. Farao Amonhotep I ble guddommeliggjort etter sin død (ca. 1494 fvt.), og regnet som skytshelgen for denne delen av nekropolisen. Graven til hans kone Merit-Amon ble funnet i området i 1929, og enkelte arkeologer mener at kongen selv må ha vært gravlagt i nærheten i en fortsatt uoppdaget grav.

I 1881 ble det gjort et stort gravfunn på sletten foran Hatshepsuts tempel. En 15 meter dyp sjakt, fylt igjen med sand og grus, ble avdekket. I bunnen fant man en forseglet dør som skjulte en ca. 90 meter lang korridor som endte i et gravkammer, med en forgrening på ytterligere ca. 30 meter. Stablet hulter i bulter langs veggene fant man overalt mumiekister, totalt 253 kister tilhørende 152 prester fra det 21. dynasti (ca. 1076-944 fvt.). Graven ble kjent som Bab el-Gusus, «prestenes port». Fire kistesett fra denne graven ble sendt som diplomatisk gave til kong Oscar 2 av Sverige-Norge. To av disse fant veien til Norge, og står i dag utstilt på Kulturhistorisk museum.

Området har siden oldtiden akkumulert store mengder sand som vinden fører med seg, og tidlige utgravninger bidro til å gi området et kaotisk preg. De kongelige templene sto lenge i fare for ødeleggelser på grunn av løse kampesteiner i fjellveggen ovenfor. Området har i de siste tiår blitt ryddet for sand, kampesteinene har blitt fjernet, og restaureringsarbeidet på templene har kommet godt i gang. Særlig Hatshepsuts terrassetempel har blitt en stor turistattraksjon.

I 1997 ble en gruppe turister angrepet av islamistiske terrorister med skytevåpen i nærheten av tempelområdet. 58 mennesker ble drept. Etter dette ble sikkerheten ved egyptiske turiststeder betydelig skjerpet, men massakren førte til flere år med tilbakegang for landets turistnæring.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.