Hatshepstuts tempel i Deir el-Bahri.
.
Lisens: fri

Deir el-Bahri er en fjelldal på vestbredden av det moderne Luxor i Egypt. I oldtiden utgjorde den en viktig del av Tebens kongelige nekropolis.

Faktaboks

Også kjent som

Deir el-Bahari, Deyr el-Bahri

Et hellig hvilested for faraoene

Mentuhotep 2s tempel sett ovenfra.
.
Lisens: fri

Området var spesielt hellig for de gamle egypterne på grunn sin spesielle geografi og beliggenhet. Området preges av et relativt flatt slettelandskap som stiger gradvis vestover fra Nilen, før det plutselig ender i en steil fjellvegg som omkranser dalen i en U-form. I bunnen av denne dalen, hvilende mot fjellveggen, ligger tre kongelige templer side om side: Mentuhotep 2s grav og tempel fra omtrent 1959 fvt., Hatshepsuts berømte terrassetempel fra omtrent 1458 fvt., og ruinene av gravtemplet til hennes etterfølger Thutmosis 3, som ble ødelagt av steinskred i gammel tid.

Rett øst for dalen, på andre siden av Nilen, ligger Karnak-templet, oldtidens desidert største tempelkompleks, viet til guden Amon-Ra. På baksiden av fjellveggen ligger Kongenes dal, hvor kongene i det nye riket (rundt 1550-1069) gravde ut sine klippegraver. Gudinnen Hathor hadde fra gammelt av en spesiell tilknytning til området, og flere helligdommer viet til henne er funnet. Farao Amonhotep I ble guddommeliggjort etter sin død (omternt 1494 fvt.), og regnet som skytshelgen for denne delen av nekropolisen. Graven til hans kone Merit-Amon ble funnet i området i 1929, og enkelte arkeologer mener at kongen selv må ha vært gravlagt i nærheten i en fortsatt uoppdaget grav.

Bab el-Gusus: mumiekister til Norge

Alt som synes av Bab el-Gusus er denne avgjerdede og delvis tildekkede sjaktåpningen. Foto: Anders Bettum
.
Lisens: fri
To mumiekister fra Bab el-Gusus kom til Norge i 1894. Kisten til høyre tilhørte en annonym prest. Kisten til venstre tilhørte den unge tempelsangerinnen Ankhsenmut som døde før hun nådde puberteten. Ca. 993 - 960 fvt. Foto: Ellen C. Holte og Lill-Ann Chepstow-Lusty.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

I 1881 ble det gjort et stort gravfunn på sletten foran Hatshepsuts tempel. En 15 meter dyp sjakt, fylt igjen med sand og grus, ble avdekket. I bunnen fant man en forseglet dør som skjulte en omtrent 90 meter lang korridor som endte i et gravkammer, med en forgrening på ytterligere omtrent 30 meter. Stablet hulter i bulter langs veggene fant man overalt mumiekister, totalt 253 kister tilhørende 152 prester fra det 21. dynasti (rundt 1076-944 fvt.). Graven ble kjent som Bab el-Gusus, «prestenes port». Fire kistesett fra denne graven ble sendt som diplomatisk gave til kong Oscar 2 av Sverige-Norge. To av disse fant veien til Norge, og står i dag utstilt på Kulturhistorisk museum.

Deir el-Bahri som turistattraksjon

Området har siden oldtiden akkumulert store mengder sand som vinden fører med seg, og tidlige utgravninger bidro til å gi området et kaotisk preg. De kongelige templene sto lenge i fare for ødeleggelser på grunn av løse kampesteiner i fjellveggen ovenfor. Området har i de siste tiår blitt ryddet for sand, kampesteinene har blitt fjernet, og restaureringsarbeidet på templene har kommet godt i gang. Særlig Hatshepsuts terrassetempel har blitt en stor turistattraksjon.

I 1997 ble en gruppe turister angrepet av islamistiske terrorister med skytevåpen i nærheten av tempelområdet. 58 mennesker ble drept. Etter dette ble sikkerheten ved egyptiske turiststeder betydelig skjerpet, men massakren førte til flere år med tilbakegang for landets turistnæring.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg