Hatshepsut

Faktaboks

Hatshepsut

Maatkara (tronenavn)

Død
1458 fvt.
Statue av Hatshepsut i granitt.
Av /NTB Scanpix.

Egypt. Dronning Hatshepsuts tempelanlegg ved Dayr al-Bahri ved Theben, fra omkring år 1500 fvt.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hatshepsuts gravtempel ved Deir el-Bahri ved Teben, fra omkring år 1450 fvt. I bakgrunnen sees det eldre gravtemplet til Mentuhotep II, og i mellom dem, de mindre ruinenne etter templet til Tuthmosis 3.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Hatshepsut var dronning og kvinnelig farao i Det gamle Egypt i det 18. dynasti. Hun regjerte fra omkring 1473 til 1458 fvt. Hatshepsut var datter av Thutmosis 1 og hans dronning Ahmose. Hun ble tidlig gift med sin halvbror Thutmosis 2, som døde etter en relativt kort tid som farao. Hatshepsut fikk to døtre med Thutmosis 2, men ingen sønn. Tronen gikk derfor til en prins som Tuthmosis 2 hadde fått med en av sine ikke-kongelig koner.

Hatshepsut ble regent for sin unge stesønn, Thutmosis 3. Etter en stund lot hun seg krone som fullverdig konge, noe som var svært uvanlig for en kvinne. For å legitimere sin makt gjorde hun kjent en myte om sitt eget guddommelige opphav. I tempelet i Karnak og i Hatshepsuts berømte gravtempel i Deir el-Bahri beskrives det i tekst og bilder hvordan guden Amon-Ra hadde oppsøkt hennes mor i kongens skikkelse og befruktet henne. Hatshepsut lot seg avbilde som en tradisjonell, mannlig konge i tempelrelieffene, ofte ledsaget av sin eldste datter Neferura i rollen som dronning. Mye tyder på at Hatshepsut ønsket at Neferura skulle arve tronen etter henne.

Hatshepsut var ikke den eneste kvinnelige farao i den gammelegyptiske historien, men hun er utvilsomt den som fikk utrettet mest. Hennes byggverk kan beundres over hele Egypt. Mest kjent er gravtemplet i Deir el-Bahri, som i dag er et av landets viktigste turistattraksjoner. Hennes regjeringsperiode var fredelig, og handelen med utlandet ble fremmet. En handelsekspedisjon til Punt, et rike lenger syd i Afrika som enda ikke har blitt lokalisert med sikkerhet, fremstilles i gravtemplet som et av høydepunktene i hennes regjeringsperiode.

Da stesønnen Thutmosis 3 ble voksen, var Hatshepsut etterhvert tvunget til å gå av og gi opp sine planer for Neferura. Vi vet lite om omstendighetene rundt dette maktskiftet, eller hvordan forholdet var mellom Hatshepsut og stesønnen. Noen år etter at Thutmosis 3 kom til makten ble det satt i gang en storstilt sensureringskampanje rundt hele landet, der Hatshepsuts navn ble hugget ut fra monumentene hun hadde latt bygge og erstattet med navnet til stesønnen.

Hatshepsuts mumie ble funnet i Kongenes dal i 1903, men ble først identifisert i 2007. En kvinne man tidligere hadde trodd var amme ved hoffet viste seg å være Hatshepsut selv, identifisert gjennom en manglende tann som ble funnet blant dronningens personlige eiendeler. Undersøkelser av mumien viser at Hatshepsut ble mellom 45 og 60 år gammel, noe som var en anstendig alder på den tiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg