Akhenaten

Faktaboks

Akhenaten
Amonhotep/Amenhotep/Amenophis 4, Akhenaton/ Ekhnaton,
Neferkheperura-Waenra (tronenavn)

Byste av Akhnaten, opprinnelig en del av en koloss i sandstein. Kongen er framtilt med langt og smalt ansikt, et typisk trekk ved kunsten under hans regjeringstid. Statuen stod opprinnelig i Aten-tempelet i Karnak. I dag befinner den seg i Det egyptiske museum, Kairo. Se også bilde av Akhenaten under Amarna.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Akhenaten var en farao i Det gamle Egypt i det 18. dynasti. Han regjerte ca. 1352-1336 fvt. Akhenatens fødenavn var Amonhotep (4), men han endret navn etter at han var blitt konge.

Regjeringstid

Akhenaten gjennomførte omfattende reformer innad i det gammelegyptiske kongedømmet. Mest oppsiktsvekkende var forsøket på å erstatte det egyptiske panteonet med én gud som viste seg i solskiven: Aten. Atenismen utgjør religionshistoriens første eksempel på monoteisme, og er også den første religion med én enkelt stifter.

Reformene møtte kraftig motstand i det konservative riket, særlig fra presteskapet tilknyttet den tidligere riksguden Amon-Ra. De indre reformene, som også inkluderte endringer av skriftspråket og den kunstneriske kanon, samt grunnleggelsen av en helt ny hovedstad, Akhetaten, tok fokuset vekk fra imperiet.

Egypt mistet dermed de fleste av sine kolonier i Nubia og Levanten og med dem viktige inntektskilder. Atenismen overlevde ikke sin grunnlegger, og den nye hovedstaden Akhetaten ble fraflyttet i løpet av noen få tiår etter Akhenatens død.

Familie

Akhenaten hadde flere koner, deriblant Kiya og Nefertiti. Sistnevnte er utvilsomt best kjent, foreviggjort blant annet gjennom den vakre bysten av dronningen som utgjør en hovedattraksjon i Neues Museum i Berlin. Akhenaten og Nefertiti fikk seks døtre. Sønnen og tronarvingen Tutankhamon fikk han antakelig med en tredje, ellers ukjent kone.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Hornung, E. 1999: Akhenaten and the religion of light. Ithaca og London: Cornell University Press.
  • Reeves, C. N. 2001: Akhenaten, Egypt's false prophet. New York: Thames & Hudson.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg