Faktaboks

Saša Stanišić
Uttale

sasja stanisjitsj

Født
7. mars 1978, Višegrad, Jugoslavia (nå i Bosnia-Hercegovina)
Saša Stanišić under tildelingen av prisen til Leipziger Buchmesse 2014

Saša Stanišić er en tysk forfatter som i 1992 kom som borgerkrigsflyktning fra Jugoslavia til Tyskland. Han regnes blant de beste tyskspråklige samtidsforfatterne og har vunnet en rekke priser.

Saša Stanišić vokste opp i Višegrad, en småby i den østlige delen av Bosnia-Hercegovina. Han studerte tysk som fremmedspråk ved universitetet i Heidelberg og var etterpå student ved Deutsches Literaturinstitut i Leipzig.

Krigen i Jugoslavia

Hans første roman Hvordan soldaten reparerer grammofonen (norsk 2009; Wie der Soldat das Grammofon repariert, 2006) beskriver fra et barns perspektiv krigene i Jugoslavia som startet i 1991. Handlingen utspiller seg i forfatterens hjemby Višegrad, og hele romanen har tydelige selvbiografiske spor. Både Stanišić og hans protagonist Aleksandar Krsmanović har bosnisk mor og serbisk far. Frem til krigsutbruddet var Višegrad en multietnisk by preget av fredelig samliv mellom bosniere og serbere. Både kampene mellom disse to gruppene og flukten til Tyskland splitter imidlertid Aleksandars familie. Hans barndom avsluttes på plutselig og brutalt vis.

Romanens handling skildres ofte episodisk og i vidt forskjellige tonefall, som pendler mellom det burleske og det lyriske. Elven Drina og broen over den står sentralt. Vannet som renner under broen – som Ivo Andrić har foreviget i sin klassiker Broen over Drina – åpner for andre erfaringsrom og forankrer teksten i en magisk-realistisk tradisjon.

En landsby forteller

Også i hans andre roman Vor dem Fest (2014, Før festen) spiller vannet en viktig rolle. Handlingen er lagt til det fiktive Fürstenfelde i Uckermark, en landlig del av Brandenburg. Innrammet av to innsjøer ligger den pittoreske landsbyen langt vekk fra alt som kan kalles for moderne tider og fremgang. Nedgangstiden som har oppstått i etterkant av den tyske gjenforeningen, med arbeidsledighet og alkoholproblemer, skildres av forskjellige fortellerinstanser.

Romanens nåtidsplan avbrytes jevnlig av skildringer av tidligere historiske hendelser helt tilbake til middelalderen. Disse viser ofte slående paralleller med nåtiden, og det blir stadig mer tvilsomt om dokumentene er autentiske eller fabrikert av stedets lokalhistorielag. På denne måten makter Stanišić å skape en fortellingsvev som inneholder både det realistiske og det mytologiske.

Romanen begynner med befolkningens sorg over at fergemannen har dødd og ikke har fått noen etterfølger. Samtidig forsøker romanen å gjenskape denne moderne Karon ved å bevare stedets minner og tradisjoner. Konsekvent berettes noen hendelser av denne magiske natten før den store årlige festen i vi-form, noe som aksentuerer det kollektive. Men perspektivet utvides enda mer og omfatter også det dyriske. Leseren følger delvis en jaktende rev som krysser veien til flere protagonister.

Hvor kommer du (egentlig) fra?

Romanen Herkunft (2019) er en selvbiografisk bok. Sommeren 2009 reiser en forfatter ved navn Saša Stanišić til Višegrad for å besøke bestemoren. Sammen reiser de til en liten landsby oppe i fjellene, som familien opprinnelig kommer fra.

Når en gammel bonde stiller jeg-fortelleren, som i dette tilfellet har mange fellestrekk med forfatteren, det retoriske spørsmålet «Hvor kommer du fra?», forsøker jeg-fortelleren å vri seg unna, men alle hans innfall blir kategorisk avfeid med svaret «Du kommer herfra». Den gamle mannens skråsikre påstand, samtidig med at bestemoren begynner å utvikle demens, utløser en beskjeftigelse med egen familiehistorie og med egen biografi. I sentrum står spørsmålet om hvor man kommer fra og om hva som utgjør ens identitet. Noe svar på disse eksistensielle spørsmål gir romanen ikke, heller ikke noen definisjon på hva kategorier som herkomst eller identitet egentlig er.

Romanen, som utmerker seg gjennom en episodisk struktur og en fabulerende tone, gir leseren innblikk ikke bare i forfatterens bakgrunn, men reflekterer også over aktuelle tema som flukt, migrasjon og integrasjon. Den fikk strålende anmeldelser i tyskspråklig presse.

Utmerkelser

Alle romanene til Stanišić er blitt hedret med forskjellige litterære priser, som Alfred Döblin-prisen, prisen til bokmessen i Leipzig og Adelbert-von-Chamisso-Preis. Den sistnevnte prisen deles ut til tyskspråklige forfattere som er preget av et kulturbytte. Stanišić er dermed en representant for en større gruppe tyskspråklige forfattere som opprinnelig kommer fra Øst-Europa, som for eksempel Terézia Mora, Olga Martynova og Marica Bodrožić. I 2019 ble han tildelt den prestisjetunge Den tyske bokprisen og Hamburgs litteraturpris for romanen Herkunft. I 2020 ble han utmerket med Usedoms litteraturpris, i 2021 byen Marbachs Schillerpris.

Utgivelser

  • Wie der Soldat das Grammofon repariert (2006). Norsk utgave: Hvordan soldaten reparerer grammofonen (2009)
  • Vor dem Fest (2014). Norsk utgave: Før festen ( 2015)
  • Fallensteller. Erzählungen (2016)
  • Herkunft (2019). Norsk utgave: Der du kommer fra (2021)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Vervaet, Stijn: ”Writing war, writing memory. The representation of the recent past and the construction of cultural memory in contemporary Bosnian prose”, I: Neohelicon (Vol. 38, 2011,1: 1–17)
  • Finzi, Daniela (2010) Unterwegs zum Anderen? Literarische Er-Fahrungen der kriegerischen Auflösung Jugoslawiens aus deutschsprachiger Perspektive. Tübingen, Francke Verlag.

Kommentarer (2)

skrev Elin Nesje Vestli

Adelbert-von-Chamisso-prisen ble reformulert i 2012. Det er ikke lenger språkbyttet hhv. morsmål/ikke-morsmål står i sentrum, men at forfatteren/verket tematiserer "einen Kulturwechsel", jf. prisens hjemmeside. http://www.bosch-stiftung.de/content/language1/html/14169.asp

skrev Elin Nesje Vestli

Glemte å si at du kan lenke til omtalen av prisen: https://snl.no/Adelbert-von-Chamisso-prisen Der har jeg nå føyd til Saša Stanišić og lenket til din artikkel.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg