Adelbert-von-Chamisso-prisen er en tysk litteraturpris som ble tildelt forfattere hvis verk var preget av et kulturbytte og kjennetegnet av en språkføring som beriket den tyskspråklige litteraturen.

Prisen, som ble stiftet i 1985 av Robert Bosch-stiftelsen, var opprinnelig en pris for forfattere med et annet førstespråk enn tysk, men som hadde valgt tysk som forfatterspråk. I 2012 ble prisens statutter omdefinert, slik at det skulle være innhold og tematikk, og ikke forfatterens førstespråk, som stod i sentrum. Endringen skulle bidra til at oppmerksomheten rettet seg mot litteraturen, ikke mot biografisk bakgrunn.

Utmerkelsen ble delt ut årlig. Hovedprisen var på 15 000 euro, og i tillegg ble det tildelt to forfatterstipend à 7 000 euro. Det var stor medieoppmerksomhet rundt prisen, og den ble regnet som en av de viktigste litteraturprisene i det tyskspråklige området.

I 2017 ble prisen delt ut for siste gang. Begrunnelsen er at det i Tyskland i dag fins en stor gruppe forfattere med migrasjonsbakrunn som skriver på tysk. Mange av disse har også tysk som førstespråk. Den opprinnelige målsettingen for prisen, nemlig å støtte forfattere med andre førstespråk enn tysk i deres bestrebelser på å utvikle tysk som sitt forfatterspråk, anses dermed ikke lenger å være til stede. Samtidig er den tyske samtidslitteraturen per definisjon transnasjonal, og begrunnelsen for en egen pris har falt bort.

Prisen er oppkalt etter forfatteren og forskeren Adelbert von Chamisso. Han ble født i Frankrike, men familien flyktet til Tyskland, hvor han senere ble en betydningsfull forfatter på et annet språk enn sitt førstespråk.

Blant prisvinnerne er Libuše Moníková (1991), Rafik Schami (1993), Yoko Tawada (1996), Emine Sevgi Özdamar (1999), Ilja Trojanow (2000), Ilma Rakusa (2003), Feridun Zaimoglu (2005), Saša Stanišić (2008), Artur Becker (2009), Terézia Mora (2010), Jean Krier (2011), Michael Stavarič (2012), Marjana Gaponenko (2013), Ann Cotten (2014), Sherko Fatah (2015), Esther Kinsky (2016) og Abbas Khider (2017). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.