Drina

Mehmed Paša Sokolović-brua i Višegrad.

.
Lisens: fri

Drina er en elv i Sør-Europa. Den dannes ved sammenløpet av elvene Tara og Piva på grensen mellom Montenegro og Bosnia-Hercegovina, renner mot nord gjennom Bosnia-Hercegovina og danner i sitt nedre løp grensen mot Serbia. Drina munner ut i Sava rundt 50 kilometer sørvest for Novi Sad. Totalt er elva 346 kilometer lang, med et nedbørfelt på 20 000 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
drˈina

I øvre og midtre løp er dalen trang og elva har flere steder dannet gjel med steile vegger, særlig kjent er Kanjon Drine mellom Bajina Bašta og Višegrad. Ovenfor og nedenfor Kanjon Drine er det anlagt demninger for kraftproduksjon, og Drina med tilløpselver regnes å ha et betydelig potenisal for videre kraftutbygging. I sitt øvre løp er Drina en god fiskeelv.

Mehmed Paša Sokolović-brua over Drina ved Višegrad, som ble konstruert på 1500-tallet av den ottomanske arkitekten Mimar Sinan, ble oppført på UNESCOS verdensarvliste i 2007. Brua utgjør et gjennomgangsmotiv i den bosniske nobelprisvinneren Ivo Andrić' store roman Broen over Drina.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg