Sør-Afrikas flagg og våpen

Flagget

Sør-Afrikas flagg består av en vannrett Y-formet figur i grønt med de to armene mot flaggets hjørner ved stangen. Mot stangen en sort trekant belagt med en gul stripe. Y-formen deler resten av flagget i to felt, et rødt (øverst) og et blått (nederst), begge skilt fra det grønne med en hvit stripe.

Flagget ble innført ved overgangen til flertallsstyre i 1994 og erstattet det tidligere flagget fra 1928. Dette var delt i tre like brede, horisontale felter i oransje, hvitt og blått; i det hvite feltet belagt med et merke sammensatt av Storbritannias flagg, Oranjefristatens med det nederlandske flagg i øverste innerhjørne og Transvaals firefargede flagg.

Riksvåpenet

Riksvåpenet er i gull, orange og brunt med røde detaljer. Våpenskjoldet viser to mennesker av san-folket vendt mot hverandre, over skjoldet er et spyd og et kastevåpen og øverst en sekretærfugl kronet av en bue med syv stråler. Under skjoldet er et tekstbånd med mottoet !KE E:/XARRA //KE (khoisan 'ulike folk, foren dere'). Skjoldet er flankert av støttenner fra elefant og av hveteaks.

Våpenet ble innført 2000. Før dette ble det gamle riksvåpenet fra 1910 benyttet, med et firedelt skjold med symboler fra de ulike historiske provinsene.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg