Oranjefristaten, opprinnelig en historisk boerstat i det sørlige Afrika, senere en av fire provinser i Sør-Afrika-unionen og Sør-Afrika-republikken, etter regimeskiftet 1994 kalt Free State.

I førkolonial tid var området bebodd av flere bantutalende folkeslag, bl.a. tswana. Da de første europeere krysset Oranje-elven på 1700-tallet, var området bebodd av de samme afrikanske folkegrupper, som dels var fastboende, dels levde som nomader. På 1800-tallet ble tswanaene dels fordrevet av zuluene, og sotho og griqua slo seg ned der.

Den store europeiske innvandringen startet med boernes vandringer nordover i 1836, vekk fra den britiskstyrte Kapp-kolonien. 1848–54 var området underlagt britisk styre, men britene klarte ikke å kontrollere det, og den selvstendige boer-republikk Oranjefristaten (afrikaans: Oranje Vry Staat) ble proklamert etter at britene 1854 frasa seg suverenitet over området. I de følgende tiår var det en rekke sammenstøt med den afrikanske lokalbefolkningen, særlig sotho. Annekteringen av deres territorium i 1869 fastsatte grensen mellom Natal og Lesotho. I 1897 sluttet Oranjefristaten en allianse med den andre boer-republikken, Transvaal, og under Boerkrigen (1899–1902) ble den annektert av Storbritannia. Boerne fortsatte kampen, men under fredsslutningen ved Vereeniging i mai 1902 endte Oranjefristatens selvstendighet, og området kom under britisk styre. Indre selvstyre ble innført 1907 før kolonien i 1910 ble en provins i Sør-Afrika-unionen, fra 1961 Sør-Afrika-republikken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.