Oranjefristaten

Oranjefristaten, opprinnelig en historisk boerstat i det sørlige Afrika, senere en av fire provinser i Sør-Afrika-unionen og Sør-Afrika-republikken, etter regimeskiftet 1994 kalt Free State.

Faktaboks

Uttale
orˈanjefristaten
Også kjent som
eng. Orange Free State

Historikk

I førkolonial tid var området bebodd av flere bantutalende folkeslag, bl.a. tswana. Da de første europeere krysset Oranje-elven på 1700-tallet, var området bebodd av de samme afrikanske folkegrupper, som dels var fastboende, dels levde som nomader. På 1800-tallet ble tswanaene dels fordrevet av zuluene, og sotho og griqua slo seg ned der.

Den store europeiske innvandringen startet med boernes vandringer nordover i 1836, vekk fra den britiskstyrte Kapp-kolonien. 1848–54 var området underlagt britisk styre, men britene klarte ikke å kontrollere det, og den selvstendige boer-republikk Oranjefristaten (afrikaans: Oranje Vry Staat) ble proklamert etter at britene 1854 frasa seg suverenitet over området. I de følgende tiår var det en rekke sammenstøt med den afrikanske lokalbefolkningen, særlig sotho. Annekteringen av deres territorium i 1869 fastsatte grensen mellom Natal og Lesotho. I 1897 sluttet Oranjefristaten en allianse med den andre boer-republikken, Transvaal, og under Boerkrigen (1899–1902) ble den annektert av Storbritannia. Boerne fortsatte kampen, men under fredsslutningen ved Vereeniging i mai 1902 endte Oranjefristatens selvstendighet, og området kom under britisk styre. Indre selvstyre ble innført 1907 før kolonien i 1910 ble en provins i Sør-Afrika-unionen, fra 1961 Sør-Afrika-republikken.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg