Etiopias flagg og våpen

Riksvåpenet ble offisielt antatt i 1996.

Riksvåpen
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Etiopias flagg har tre like brede, horisontale striper i grønt, gult og rødt (regnet ovenfra) og riksvåpenet i midten. Riksvåpenet er et blått sirkelrundt felt med et pentagram (femtagget stjerne) i gult. Mellom stjernens tagger er det fem gule avsmalnende stråler.

Flagget

Trikoloren med tre horisontale striper i grønt, gult og rødt ble opprinnelig antatt i 1897, men hadde den gang den røde stripen øverst og keiservåpenet midt på flagget. Den nåværende utformingen stammer fra 1941, og versjonen med det nye riksvåpenet ble offisielt antatt i 1996.

I Mengistu-regimets tid (1975–1991) hadde flagget folkerepublikkens riksvåpen i midten. I det etiopiske keiserrikets tid (1930–1974) symboliserte den røde fargen makt og tro, den gule kirken, fred og naturens rikdom og kjærlighet; den grønne landet og håpet. Fargene ble også sett i forbindelse med treenigheten og landets tre hovedprovinser.

Dagens fortolkning er at flagget symboliserer den etiopiske nasjons ære og skjønnhet: Det røde representerer livene som er blitt ofret for å forsvare den nasjonale uavhengigheten, det gule den religiøse friheten i landet og det grønne landets fruktbarhet. Det etiopiske flaggets farger var utgangspunktet for de panafrikanske fargene og brukes av rastafari-bevegelsen.

Riksvåpen

Riksvåpenet, som ble offisielt antatt i 1996, er et blått sirkelrundt felt med et pentagram (femtagget stjerne) i gult. Mellom stjernens tagger er det fem gule avsmalnende stråler.

Tidligere riksvåpen

Det gamle etiopiske våpenet viste «løven av Juda», en løve med krone som holdt en korsprydet stav med en vimpel i landets farger. Riksvåpenvarianter med kommunistiske symboler som stjerne, plog, tannhjul og så videre ble benyttet av Mengistu-regimet i perioden 1975–1991.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg