Saudavassdraget

Sauda kommune, Rogaland, består av flere elver, de fleste med utspring i grensetraktene mot Odda kommune i Hordaland. Disse samles i Hellandsdalen og munner ut innerst i Saudafjorden. Hovedløpet er Slettedalselva som har kilder i Dyrskardheii (1208 moh.) i grensetraktene mot Odda og renner sørover på vestsiden av Kyrkjenuten (1602 moh.) til Slettedalsvatnet (475–429 moh.). I Slettedalsvatnet munner også Berdalselva som har kilder vest for Berdalsheia (1353 moh.) og renner sørover på østsiden av Kyrkjenuten.

Fra Slettedalsvatnet renner Slettedalselva ned i Hellandsbygd (se Hellandsdalen). Her tar den ved Årtun opp Eljuvselva fra øst; denne kommer fra Botnavatnet/Tindetjørna sør for Søre Tinden (1564 moh.) og munner så ut i Storlivatnet (253-241 moh.). Hit renner også Dalvasselva med øverste kilder på østsiden av Hegerlandsnuten (1291 moh.) i Odda.

Nedenfor Storlivatnet heter elva Storelva. De to viktigste tilløpene til Storelva er Breikvamselva fra sør som kommer fra Dyrskardsvatnet (1168 moh.) nær grensen til Suldal i sørøst, og Bergaelva fra nord, fra Dyrabotntjørna vest for Kvannegrønuten (1367 moh.).

Vassdraget er betydelig utbygd til kraftformål. Per 2016 var det utbygd i alt 12 kraftverk med en samlet installasjon på 372 MW og en midlere årsproduksjon på 1874 GWh. Største verk er Sønnå L og H med i alt 275 MW og Dalavatn med 35,4 MW. Kraftselskapet Saudefaldene AS har driftsansvar for de største verkene i Saudavassdraget; selskapet stod også for utbyggingen av de første kraftverkene i vassdraget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg