Sauda kommune, Rogaland, består av flere elver, de fleste med utspring i grensetraktene mot Odda kommune i Hordaland. Disse samles i Hellandsdalen og munner ut innerst i Saudafjorden. Hovedløpet er Slettedalselva som har kilder i Dyrskardheii (1208 moh.) i grensetraktene mot Odda og renner sørover på vestsiden av Kyrkjenuten (1602 moh.) til Slettedalsvatnet (475–429 moh.). I Slettedalsvatnet munner også Berdalselva som har kilder vest for Berdalsheia (1353 moh.) og renner sørover på østsiden av Kyrkjenuten.

Fra Slettedalsvatnet renner Slettedalselva ned i Hellandsbygd (se Hellandsdalen). Her tar den ved Årtun opp Eljuvselva fra øst; denne kommer fra Botnavatnet/Tindetjørna sør for Søre Tinden (1564 moh.) og munner så ut i Storlivatnet (253-241 moh.). Hit renner også Dalvasselva med øverste kilder på østsiden av Hegerlandsnuten (1291 moh.) i Odda.

Nedenfor Storlivatnet heter elva Storelva. De to viktigste tilløpene til Storelva er Breikvamselva fra sør som kommer fra Dyrskardsvatnet (1168 moh.) nær grensen til Suldal i sørøst, og Bergaelva fra nord, fra  Dyrabotntjørna vest for Kvannegrønuten (1367 moh.).

Vassdraget er betydelig utbygd til kraftformål. Per 2016 var det utbygd i alt 12 kraftverk med en samlet installasjon på 372 MW og en midlere årsproduksjon på 1874 GWh. Største verk er Sønnå L og H med i alt 275 MW og Dalavatn med 35,4 MW. Kraftselskapet Saudefaldene AS har driftsansvar for de største verkene i Saudavassdraget; selskapet stod også for utbyggingen av de første kraftverkene i vassdraget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.