Sauda kommune, Rogaland, består av flere elver med utspring i grensetraktene mot Odda kommune (blant annet Røldalsfjellet) i Hordaland. I Hellandsbygd samles tre elver: Slettedalselva med kilder i Dyrskardsområdet nord for Kyrkjenuten (1602 moh.), Loneelva/Svartevasselva fra Sandvassheia (1309 moh.) vest for Røldalsfjellet og Eljuvselva fra Botnavatnet/Tindetjørna sør for Søre Tinden (1564 moh.). Elvene har munner ut i Storlivatnet (253-241 moh.) på vestsiden. På østsiden munner Dalvasselva med kilder på østsiden av Hegerlandsnuten (1291 moh.) i Odda. Utløpet fra Storlivatnet heter Storelva og har munning innerst i Saudafjorden i tettstedet Sauda.

De to viktigste tilløpene nedenfor Storlivatnet er Breikvamselva fra sør med utspring i Dyrskardsvatnet (1168 moh.) nær grensen til Suldal i sørøst, og Bergaelva fra nord med utspring i  Dyrabottvatnet vest for Kvannegrønuten (1367 moh.) og med munning i Storelva like øst for Sauda tettsted.

Vassdraget er betydelig utbygd til kraftformål. Per 2012 var det utbygd i alt 13 kraftverk med en samlet installasjon på 376 MW og en midlere årsproduksjon på 1812 GWh. Største verk er Sønnå L og H med i alt 275 MW og Dalavatn med 35,4 MW. Kraftselskapet Saudefaldene AS har driftsansvar for de største verkene i Saudavassdraget; selskapet stod også for utbyggingen av de første kraftverkene i vassdraget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.