Røra

Røra er et tettsted, et sogn og en tidligere kommune i Inderøy i Trøndelag. Kommunen ble opprettet i 1907, og ble i 1962 slått sammen med Sandvollan og Inderøy.

Faktaboks

etymologi:

trolig etter dialektordet rør i betydningen ‘rand, kant’,

innbyggertall:
430 (2018 - tettstedet Røra)

Tettstedet

Tettstedet har et areal på 0,5 km² og ligger ved E 6 og Nordlandsbanen, cirka 20 km sør for Steinkjer. Røra jernbanestasjon åpnet i 1905. Røra barneskole dekker Røra, Hylla og resten av sognet. Ved Røra tar fylkesveg 755 av fra E 6 og går vestover over Inderøya og til Fosen.

Røra Fabrikker ble etablert i 1938 under navnet Inntrøndelag Frukt- og Bærsalgslag, og ble i 2001 kjøpt av COOP. Fabrikken produserer saft, syltetøy og juice.

Sognet

Røra sogn (tidligere Salberg sogn) har samme utstrekning som den tidligere Røra kommune: 29 km2. Røra har et bakket landskap med fruktbar jord dannet av marin leire med forvitringsmateriale av skifer og kalk. Her foregår det korndyrking og hagebruk.

Den lille Salberg kirke fra 1715 med 150 sitteplasser er en langkirke i tre som erstattet tidligere kirker. Eldste vitnesbyrd om kirke her er fra Aslak Bolts jordebok 1432: Sadulberg kirche paa Røren.

I tillegg til tettstedet Røra omfatter sognet også tettstedet Hylla nede ved fjorden, jordbruksområder på halvøya vestover, og et skogbruks- og beitebrukslandskap øst for E 6, stigende opp til Marsteinsvola (442 moh) på grensa til Steinkjer og Verdal i øst.

Kommunen

Røra kommune ble opprettet i 1907 da den daværende Inderøy kommune ble delt i tre: Røra, Sandvollan (først Hustad) og Inderøy. I 1962 ble de samme tre slått sammen igjen. Røra målte 29 km2 og hadde 1003 innbyggere ved sammenslåingen. Arealet utgjorde 20 prosent av arealet i den nye kommunen, mens de 1003 innbyggere utgjorde 20 prosent av folketallet i nykommunen.

Lokal identitet som rørbygg er bevart etter kommunesammenslåingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg