Innherred er kjent for sine vakre åpne landskap og som Trøndelags beste jordbruksland. Her fra Inderøy.

Mahlum/Wikipedia. fri

Innherred er en felles betegnelse på det distriktet av Nord-Trøndelag fylke som omgir de indre delene av Trondheimsfjorden. Betegnelsen Inntrøndelag kan i tillegg omfatte Stjørdal. Til Innherreds kjerneområde regnes kommunene LevangerVerdalInderøy og Steinkjer. I noen sammenhenger regnes også VerranNamdalseid og Snåsa med til Innherred. Disse syv kommunene har til sammen 67 700 innbyggere (2011) og et landareal på 7 836 km². Tre av kommunene er bykommuner; Steinkjer, Levanger og Verdal. Innherred grenser til FosenNamdalenJämtland i Sverige og Stjørdal. Kommunene samarbeider i varierende grad på forskjellige felter, men avgrensningen av distriktet er ikke helt entydig da Namdalseid og Snåsa også samarbeider nordover til Namdalen.

I kirkelig sammenheng er distriktet inndelt i Sør-Innherred prosti (Levanger og Verdal) og Nord-Innherred prosti (Inderøy, Mosvik, Verran, Namdalseid, Steinkjer og Snåsa), begge underlagt Nidaros bispedømme.

Rettslig hører Levanger og Verdal inn under Inntrøndelag tingrett og   Frostating lagmannsrett. I den tidligere sivile inndeling av riket i fogderier var Levanger og Verdal tilhørende Stjør- og Værdalens fogderi, mens de resterende kommunene utgjorde Inderøens fogderi.

Området kalles også for Inntrøndelag, og var i Frostatingsloven inndelt i de fire småfylkene Skeynafylki, Verdælafylki, Eynafylki og Sparbyggjafylki. Den tilsvarende geografiske enheten Uttrøndelag omfattet da de noe større småfylkene Stiordælafylki, Strindafylki, Gauldælafylki og Orkdælafylki.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.