Faktaboks

Coop
Offisielt navn
COOP NORGE SA
Organisasjonstype
Samvirkeforetak
Forretningsadresse
Oslo
Stiftet
27.06.1906
Daglig leder
Philipp Lasse Engedal
Styreleder
Tore Tjomsland
Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Coop er fellesbetegnelsen på forbrukersamvirket i Norge, med fellesorganisasjonen Coop Norge SA, driftsselskapet Coop Norge Handel AS og enkelte andre datterselskap samt lokale og regionale samvirkelag.

Selskaper

Coop i Norge

Coop Norge SA er en fellesorganisasjon for norske samvirkelag, stiftet 1906 som Norges Kooperative Landsforening (NKL). Selskapet ivaretar fellesoppgaver for samvirkelagene som innkjøp, logistikk, kjededrift og markedsføring av daglig- og faghandelsvarer for Coops butikker i Norge.

Coop er en av de største aktørene i norsk dagligvarehandel med de landsomfattende butikkjedene Coop Prix og Extra (lavpris), Obs! (stormarked), Coop Mega (supermarked), Coop Marked og Matkroken (nærbutikk). Coop driver også mer enn hundre byggevarehus i kjedene Obs Bygg og Coop Byggmix, i tillegg til enkelte faghandelsprofiler i ulike bransjer, for eksempel elektro (Coop Elektro).

Coop Norge omfatter 60 samvirkelag med mer enn 1200 butikker, over 2 millioner medlemmer, 28 000 ansatte og en omsetning på cirka 60 milliarder kroner. Coop er Norges nest største dagligvareselskap med en markedsandel på 29,7 prosent (2021).

Datterselskap

Coop Norge Industri AS er et heleid datterselskap av Coop Norge SA. Dette selskapet består igjen av datterselskapene Goman-bakeriene, TradeWay AS, Coop Norge Kaffe AS, Ferskvarehuset AS og A/S Røra Fabrikker. Margarinfabrikken Norge ble i 2003 solgt til Mills.

Coop Norge Transport AS er et heleid datterselskap av Coop Norge SA som sørger for distribusjon av varer fra lager til butikk.

Coop Norge Eiendom AS er et heleid datterselskap av Coop Norge SA. Selskapet arbeider med utvikling og nyetablering av Coops virksomhet.

Norsk Butikkdrift AS er et heleid datterselskap av Coop Norge SA. Coop kjøpte i 2015 de mer enn 500 dagligvarebutikkene som var drevet av Ica i Norge. Historisk har alle dagligvarebutikker i Coop-systemet blitt eid og drevet av samvirkelagene, mens sentralorganisasjonen har drevet blant annet engrosvirksomhet og innkjøp.

Kjøpet av Ica-butikkene representerte et brudd med dette da disse butikkene ble eid av Coop Norge SA, gjennom datterselskapet Norsk Butikkdrift AS.

Navnet

Navnet Coop kommer fra den engelsk betegnelse på den kooperative bevegelsen – the co-operative movement – som igjen henspiller på ordet cooperate, 'samarbeide'.

Coop var i Norge tidligere kun brukt som forbrukersamvirkets kaffemerke. Virksomheten ble lenge bare omtalt som Samvirkelaget elle S-laget. Fra 1990 var fellesbetegnelsen Forbrukersamvirket.

Coop ble tatt i bruk som det norske forbrukersamvirkets felles merkevare i 2000. Siden har forbrukersamvirket i både Sverige og Danmark gjort det samme.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Coop
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
46.390 Engroshandel med bredt utvalg av nærings- og nytelsesmidler; 46.499 Engroshandel med husholdningsvarer og varer til personlig bruk ikke nevnt annet sted

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg