Coop

Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Coop er fellesbetegnelsen på forbrukersamvirket i Norge, med fellesorganisasjonen Coop Norge SA, driftsselskapet Coop Norge Handel AS og enkelte andre datterselskap samt lokale og regionale samvirkelag.

Selskaper

Coop Norge

Coop Norge SA er en fellesorganisasjon for norske samvirkelag, stiftet 1906 som Norges Kooperative Landsforening (NKL).

Coop er en av de største aktørene i norsk dagligvarehandel med de landsomfattende butikkjedene Coop Prix og Coop Extra (lavpris), Coop Obs! (stormarked), Coop Mega (supermarked), Coop Marked og Matkroken (nærbutikk). Coop driver også mer enn hundre byggevarehus i kjedene Obs Bygg, Extra Bygg og Coop Byggmix, i tillegg til flere faghandelsprofiler i ulike bransjer, for eksempel elektro.

Coop Norge omfatter i underkant av 90 samvirkelag med i alt rundt 1200 butikker, mer enn 1,5 millioner medlemmer, 28 000 ansatte og en omsetning på cirka 47 milliarder kroner (2016).

Coop Norge Handel

Coop Norge Handel AS er et heleid datterselskap av Coop Norge SA og ansvarlig for innkjøp, vareforsyning, kjededrift og markedsføring til Coops butikker.

Selskapet produserer også egne varer til sine butikker gjennom Coop Norge Industri, som igjen består av datterselskapene Coop Norge Kaffe AS, A/S Røra Fabrikker, Gomanbakeriene, Nord Blomst AS og TradeWay AS. Margarinfabrikken Norge ble 2003 solgt til Mills.

Norsk Butikkdrift

Coop kjøpte i 2015 de mer enn 500 dagligvarebutikkene som var drevet av Ica i Norge. Historisk har alle dagligvarebutikker i Coop-systemet blitt eid og drevet av samvirkelagene, mens sentralorganisasjonen har drevet blant annet engrosvirksomhet og innkjøp.

Kjøpet av Ica-butikkene representerte et brudd med dette da disse butikkene ble eid av Coop Norge Handel, gjennom datterselskapet Norsk Butikkdrift AS.

Navnet

Navnet Coop kommer fra den engelsk betegnelse på den kooperative bevegelsen – the co-operative movement – som igjen henspiller på ordet cooperate, 'samarbeide'.

Coop var i Norge tidligere kun brukt som forbrukersamvirkets kaffemerke. Virksomheten ble lenge bare omtalt som Samvirkelaget. Fra 1990 var fellesbetegnelsen Forbrukersamvirket.

Coop ble tatt i bruk som det norske forbrukersamvirkets felles merkevare i 2000. Siden har forbrukersamvirket i både Sverige og Danmark gjort det samme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg