Forbrukersamvirket

. Begrenset gjenbruk

Coop, fellesbetegnelse på forbrukersamvirket i Norge, med sentralleddet Coop NKL BA, driftsselskapet Coop Norge og de enkelte lokale og regionale samvirkelag.

De tre skandinaviske kooperative forbundene – svenske Kooperativa Förbundet (KF), Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger (FDB) og norske Coop – fusjonerte 2002 dagligvarevirksomheten i de tre landene til selskapet Coop Norden med hovedkontor i Stockholm. Coop Norden er eid av KF (42 %), FDB (38 %) og Coop NKL (20 %) og er den største dagligvarevirksomheten i Norden med 64 000 ansatte, 5 mill. medlemmer og ca. 3000 butikker.

Coop NKL er et landsforbund av samvirkelag, stiftet 1906 som Norges Kooperative Landsforening (NKL), nåværende navn fra 2000. Det er en av de største enheter i norsk dagligvarehandel med de landsomfattende butikkjedene Coop Prix og Coop Extra (lavpris), Coop Obs! (stormarked), Coop Mega (supermarked) og Coop Marked (nærbutikk), samt visse faghandelkjeder. Coop NKL omfatter ca. 220 samvirkelag med i alt rundt 1100 butikker og 950 000 medlemmer og en omsetning på ca. 15 mrd. kr (2003).

Coop Norge er fra 2002 datterselskap av Coop Norden og er ansvarlig for innkjøp, vareforsyning, kjededrift og markedsføring i Norge. Selskapet produserer også egne varer til sine butikker gjennom Coop Norge Industri, som består av Coop Norge Kaffe, Røra Fabrikker og Gomanbakeriene, bl.a. kaffe, bakervarer og syltetøy. Margarinfabrikken Norge ble 2003 solgt til Mills. Omsetning ca. 14 mrd. kr (2003).

Coop var tidligere brukt som forbrukersamvirkets kaffemerke og er internasjonalt kjent som en engelsk betegnelse på den kooperative bevegelsen (av cooperate, 'samarbeide').

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.