Salberg kirke
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0
Salberg kirke
Salberg kirke
Lisens: CC BY SA 3.0

Salberg kirke er en langkirkeRøra i Trøndelag, reist i 1715. Kirken tilhører Nidaros bispedømme, og er reist på samme sted som tidligere kirker. Kirken ble restaurert i 1871, og også i forkant av 300-årsjubileet i 2015.

Flere tidligere kirker

Det antas at det har vært kirke på Salberg siden 1100-tallet. I dagens kirke oppbevares en kirkeklokke som stammer fra denne tidsperioden.

Den eldste dokumentasjonen av kirkebygg på Salberg finnes i Aslak Bolts jordebok fra 1432, der man beskriver Sadulberg Kirche på Røren. Tilsvarende er også nevnt i Olav Engelbrektssons jordebok fra 1533, og senere nedskrivninger nevner også at det har vært en stavkirke på Salberg.

I 1589 ble Salberg kirke benevnt som anneks under Sakshaug kirke, som var hovedkirken i Inderøy prestegjeld. Dette ble også beskrevet i 1774.

Dagens kirke ble oppført i perioden 1712–1715 av Simon Paulsen, og erstattet et ombygget middelalderkirke, som ble revet på grunn av sin dårlige tilstand, med mye råte – spesielt i takkonstruksjonen.

Rikt interiør

Altertavlen i Salberg kirke stammer fra 1650, og viser nattverden, korsfestelsen og oppstandelsen, samt har figurer av Moses og døperen Johannes. Tavlen er laget av en lokal bygdekunstner.

Prekestolen er tradisjonelt sekskantet, med oppgang fra koret. Det var Simon Poulsen som skar prekestolen ved oppføring av kirken i 1715.

Døpefonten i kirken er i kleberstein, og laget på 1700-tallet. Deler av den stammer – etter ryktene – fra en finere Trondheimshage, der den skulle ha gjort nytten som fuglebad.

I taket på kirken henger en skipsmodell fra 1700-tallet. Modellen forestiller et krigsskip med tre dekk og 38 kanoner.

Det er to klokker i tårnet. Den ene er fra 1855, mens den andre kom til i 1977.

Dagens orgel er fra 1963, og det erstattet kirkens første orgel, som kom på plass i 1865.

På nordveggen av kirkeskipets finner man monogrammet til Kong Frederik IV, som regjerte da kirken ble vigslet.

Salberg kirke har trekonstruksjon, og sitteplass til cirka 150 personer. Kirken er fredet av Riksantikvaren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg