Drammen, norsk familieeid bedrift grunnlagt i 1939, produserer plastbelagte tekstiler, membraner, ventilasjonsrør og takbelegg. Produksjon i Drammen, Sverige og Polen.

Historikk. Protan har røtter tilbake til 1939, da Haakon Kierulf begynte å lage redningsvester. Under den annen verdenskrig ble virksomheten (A/S Spesialimpregnering) endret til produksjon av erstatningsprodukter med innblanding av tang og tare, fra 1942 under navnet Protan. Snart satset Kierulf på fremstilling av rent alginat, et fortykningsmiddel med anvendelse i bl.a. næringsmidler og legemidler. Etter krigen vokste denne virksomheten sterkt med stor eksport, men daværende Protan & Fagertun hadde også plastproduksjon, bl.a. gulvbelegg. I 1981 ble firmanavnet igjen Protan.

Protan var i 1980-årene verdens nest største alginatprodusent med flere norske fabrikker og datterselskaper i utlandet. I 1989 ble selskapet overtatt av Norsk Hydro, som delte Protan i tre. Alginatvirksomheten, den største, ble innlemmet i Hydros legemiddelselskap Pronova, mens plastvirksomheten ble kjøpt av ledelsen og utskilt som Protan AS, det samme skjedde med virksomheten innen brannsikring (Firesafe AS). Hydro solgte i 1999 alginatvirksomheten til det amerikanske kjemikonsernet FMC Corporation, som fremdeles har produksjon i Norge (FMC BioPolymer), bl.a. tråling etter tare i Haugesundområdet.

Navnet Protan er dannet av produkter og tang.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.