Drammen, norsk familieeid bedrift grunnlagt i 1939, produserer plastbelagte tekstiler, membraner, ventilasjonsrør og takbelegg. Produksjon i Drammen, Sverige og Polen.

Historikk. Protan har røtter tilbake til 1939, da Haakon Kierulf begynte å lage redningsvester. Under den annen verdenskrig ble virksomheten (A/S Spesialimpregnering) endret til produksjon av erstatningsprodukter med innblanding av tang og tare, fra 1942 under navnet Protan. Snart satset Kierulf på fremstilling av rent alginat, et fortykningsmiddel med anvendelse i bl.a. næringsmidler og legemidler. Etter krigen vokste denne virksomheten sterkt med stor eksport, men daværende Protan & Fagertun hadde også plastproduksjon, bl.a. gulvbelegg. I 1981 ble firmanavnet igjen Protan.

Protan var i 1980-årene verdens nest største alginatprodusent med flere norske fabrikker og datterselskaper i utlandet. I 1989 ble selskapet overtatt av Norsk Hydro, som delte Protan i tre. Alginatvirksomheten, den største, ble innlemmet i Hydros legemiddelselskap Pronova, mens plastvirksomheten ble kjøpt av ledelsen og utskilt som Protan AS, det samme skjedde med virksomheten innen brannsikring (Firesafe AS). Hydro solgte i 1999 alginatvirksomheten til det amerikanske kjemikonsernet FMC Corporation, som fremdeles har produksjon i Norge (FMC BioPolymer), bl.a. tråling etter tare i Haugesundområdet.

Navnet Protan er dannet av produkter og tang.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.