Pronova BioPharma er et norsk legemiddelselskap med hovedkontor på Lilleaker i Oslo. Fra 2013 ble det et del av det tyske, multinasjonale konsernet BASF.

Pronova driver med forskning, utvikling og produksjon av marine omega-3-fettsyrer. Deres hovedprodukt er legemiddelet Omacor. Omacor senker nivået av triglyserider i blodet. Det gis som kapsler gjennom munnen. Det brukes blant annet som støttebehandling etter hjerteinfarkt.

Pronova har produksjonsanlegg i Sandefjord og i Kalundborg i Danmark.

Historikk

Utforskning og utvikling av legemidler med utspring i omega-3 fettsyrer begynte i Norsk Hydro ASA i 1984–1985. Selskapet kjøpte J. C. Martens i 1986 og Jahres Fabrikker i 1988, for så å styrke aktiviteten innenfor omega-3 i det nye selskapet Pronova i 1991, med etablering av Pronova Biocare AS i 1992. I 1994 kjøpte Pronova det danske selskapet Lube, som produserte kosttilskudd med omega-3- olje fra Sandefjord, og i 1998 Lipro AS, med produksjon i Brattvåg.

Begge selskapene, J. C. Martens og Jahres Fabrikker, hadde produsert marine oljer. J. C. Martens spesielt tran, og Jahres Fabrikker oljer basert på hvalolje.

I 1994 ble Omacor godkjent som legemiddel av norske helsemyndigheter. Produktet er godkjent i en rekke land. I 2011–2012 besluttet Pronova å produsere et Omacor-basert legemiddel for klinisk ernæring, og å gå inn i forbrukermarkedet for helseprodukter. Selskapet hadde på 1990-tallet en sterk posisjon i dette markedet, med merkene Triomar, Triomega og Pikasol. Denne delen av virksomheten ble solgt ut i 2005. Et nytt produksjonsanlegg for Omacor ble tatt i bruk i Sandefjord i 1993, og utvidet på 2000-tallet. Et annet ble åpnet i Kalundborg i 2009, som fordoblet kapasiteten til 2500 tonn i året.

Hydro solgte i 2004–2005 Pronova til Ferd Private Equity Fund, og Pronova gikk deretter inn i Herkules-fondet, delvis eid av Ferd. Selskapet skiftet navn til Pronova BioPharma ASA i 2007, da det ble børsnotert.

I januar 2013 ble Pronova kjøpt av det tyske selskapet BASF, og tatt av børsen. Pronova ble så kjernen i konsernets globale satsing på omega-3, ledet fra hovedkontoret på Lilleaker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg