Pronova BioPharma

Artikkelstart

Pronova BioPharma er et norsk legemiddelselskap med hovedkontor på Lilleaker i Oslo. Fra 2013 ble det et del av det tyske, multinasjonale konsernet BASF.

Pronova driver med forskning, utvikling og produksjon av marine omega-3-fettsyrer. Deres hovedprodukt er legemiddelet Omacor. Omacor senker nivået av triglyserider i blodet. Det gis som kapsler gjennom munnen. Det brukes blant annet som støttebehandling etter hjerteinfarkt.

Pronova har produksjonsanlegg i Sandefjord og i Kalundborg i Danmark.

Historikk

Utforskning og utvikling av legemidler med utspring i omega-3 fettsyrer begynte i Norsk Hydro ASA i 1984–1985. Selskapet kjøpte J. C. Martens i 1986 og Jahres Fabrikker i 1988, for så å styrke aktiviteten innenfor omega-3 i det nye selskapet Pronova i 1991, med etablering av Pronova Biocare AS i 1992. I 1994 kjøpte Pronova det danske selskapet Lube, som produserte kosttilskudd med omega-3- olje fra Sandefjord, og i 1998 Lipro AS, med produksjon i Brattvåg.

Begge selskapene, J. C. Martens og Jahres Fabrikker, hadde produsert marine oljer. J. C. Martens spesielt tran, og Jahres Fabrikker oljer basert på hvalolje.

I 1994 ble Omacor godkjent som legemiddel av norske helsemyndigheter. Produktet er godkjent i en rekke land. I 2011–2012 besluttet Pronova å produsere et Omacor-basert legemiddel for klinisk ernæring, og å gå inn i forbrukermarkedet for helseprodukter. Selskapet hadde på 1990-tallet en sterk posisjon i dette markedet, med merkene Triomar, Triomega og Pikasol. Denne delen av virksomheten ble solgt ut i 2005. Et nytt produksjonsanlegg for Omacor ble tatt i bruk i Sandefjord i 1993, og utvidet på 2000-tallet. Et annet ble åpnet i Kalundborg i 2009, som fordoblet kapasiteten til 2500 tonn i året.

Hydro solgte i 2004–2005 Pronova til Ferd Private Equity Fund, og Pronova gikk deretter inn i Herkules-fondet, delvis eid av Ferd. Selskapet skiftet navn til Pronova BioPharma ASA i 2007, da det ble børsnotert.

I januar 2013 ble Pronova kjøpt av det tyske selskapet BASF, og tatt av børsen. Pronova ble så kjernen i konsernets globale satsing på omega-3, ledet fra hovedkontoret på Lilleaker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg