Protan

Artikkelstart

Protan AS er en norsk familieeid bedrift, som produserer plastbelagte tekstiler, membraner, ventilasjonsrør og takbelegg. Protan har hovedkontor i Lier og produksjon i Drammen, Sverige og Polen.

Faktaboks

Etymologi

Sammenstilling av produkter og tang.

Historikk

Protan har røtter tilbake til 1939, da Haakon Kierulf begynte å lage redningsvester. Under andre verdenskrig ble virksomheten (A/S Spesialimpregnering) endret til produksjon av erstatningsprodukter med innblanding av tang og tare, fra 1942 under navnet Protan. Snart satset Kierulf på fremstilling av rent alginat, et fortykningsmiddel med anvendelse i blant annet næringsmidler og legemidler.

Etter krigen vokste denne virksomheten sterkt med stor eksport, men daværende Protan & Fagertun hadde også plastproduksjon, blant annet gulvbelegg. I 1981 ble firmanavnet igjen Protan.

Protan var i 1980-årene verdens nest største alginatprodusent med flere norske fabrikker og datterselskaper i utlandet. I 1989 ble selskapet overtatt av Norsk Hydro, som delte Protan i tre. Alginatvirksomheten, den største, ble innlemmet i Hydros legemiddelselskap Pronova, mens plastvirksomheten ble kjøpt av ledelsen og utskilt som Protan AS. Det samme skjedde med virksomheten innen brannsikring; Firesafe AS.

Hydro solgte i 1999 alginatvirksomheten til det amerikanske kjemikonsernet FMC Corporation, som fremdeles har produksjon i Norge under navnet FMC BioPolymer, blant annet tråling etter tare i Haugesundområdet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg