Amerikanske marineinfanterister på ski ut fra Porsangmoen i 2016.
/Forsvaret.
Lisens: CC BY 2.0
Porsangmoen 2005: Ekserserplassen fotografert mot sørøst. Bygningene er de to store kasernene «Gagga» (t.v.) og «Rocca». «Gagga» ble revet i 2011.
Forsvarsbygg.

Porsangmoen er en militærleir omtrent 18 kilometer sør for Lakselv i Porsanger kommune i Finnmark fylke. Porsangmoen er hovedleir for Garnisonen i Porsanger (GP) og fra 2018 også for Finnmark landforsvar (FLF).

Finnmark landforsvar omfatter de landmilitære avdelingene i Finnmark, med felles ledelse for Hærens og Heimevernets avdelinger i Finnmark. Disse består av Porsanger bataljon og Finnmark heimevernsdistrikt (HV-17) på Porsangmoen, og Garnisonen i Sør-VarangerHøybuktmoen.

På Porsangmoen finnes også Heimevernets skole- og kompetansesenter, med egen rekruttskole. Også andre enheter fra forsvarssektoren bruker leiren, inklusive Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Cyberforsvaret, Forsvarsbygg (FB) og andre støttefunksjoner i Forsvaret.

Garnisonen i Porsanger innbefatter for uten Porsangmoen den militære delen av Lakselv lufthavn Banak og Hálkavárre skyte- og øvingsfelt (SØF). Banak ligger rett nord for Lakselv. Der holder en av de fem avdelingene i Luftforsvarets 330 skvadron til, som opererer statens redningshelikoptre. Hálkavárre SØF ligger umiddelbart øst for Porsangmoen og har et areal på drøyt 200 000 dekar.

Historie

Historisk sett har det vært relativt lite militært nærvær i denne delen av Finnmark. Bortsett fra flyplassen på Banak, påbegynt av Hærens flyvåpen i 1938, og tyskernes tilstedeværelse under andre verdenskrig, fikk området først betydning for Forsvaret mot slutten av krigen, det vil si etter frigjøringen av Finnmark høsten 1944, og deretter under den kalde krigen.

Opprettelsen

Opprettelsen av Porsangmoen kan sies å ha skjedd i 1945. Da ble Distriktskommando Finnmark (DKF) etablert i Skoganvarre, rundt syv kilometer sør for dagens leirkompleks. DKF ble etter kort tid til Finnmark landforsvar, og enheten flyttet til Nedrevannet litt nedover ved Lakselva. I 1946 ble hele staben lagt til det nye etablissementet der, og det er denne plassen som i 1949 ble døpt om til Porsangmoen.

Aktivitet og brukere

Midt på 1950-tallet flyttet Finnmark landforsvar til Hammerfest. Garnisonen i Porsanger ble opprettet i 1965, og i 1973 var Hálkavárre SØF ferdig utbygget. I 2009 forlot Hæren Garnisonen i Porsanger, og HV-distriktet i Øst-Finnmark (HV-18) slått sammen med HV-17.

Det har gjennom tiden vært skiftende aktivitet og ulike avdelinger i leiren, men alle har vært landmilitære avdelinger: Infanterikompanier, stridsvognstropp, feltartilleribatteri, jegerkompani og Heimevernets befalsskole. På 2000-tallet var det liten aktivitet i leiren, og framtiden for Porsangmoen var lenge uviss.

Utløst av et refundert syn på landforsvaret i nord og Stortingets beslutning om å reetablere Finnmark landforsvar, med den stående styrken Porsanger bataljon, ble Porsangmoen med tilhørende fasiliteter fra slutten av 2010-tallet blant Hærens største utviklingsområder. Det er planlagt en betydelig utvidelse av leirens oppgaver og derigjennom økte investeringer og utvidelser på anleggssiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg