Porsangmoen

Amerikanske marineinfanterister på ski ut fra Porsangmoen i 2016.
/Forsvaret.
Lisens: CC BY 2.0
Porsangmoen 2005: Ekserserplassen fotografert mot sørøst. Bygningene er de to store kasernene «Gagga» (t.v.) og «Rocca». «Gagga» ble revet i 2011.
Forsvarsbygg.

Artikkelstart

Porsangmoen er en militærleir som befinner seg omtrent 18 kilometer sør for Lakselv i Porsanger kommune, Finnmark. Porsangmoen er tyngdepunkt i og standkvarter for Garnisonen i Porsanger.

Leiren huser fra 2018 det reetablerte Finnmark landforsvar (FLF), som er en felles ledelse for Hærens og Heimevernets avdelinger i Finnmark samt Grensevakten. Det er fra 2018-2019 etablert ny kavaleribataljon på Porsangmoen. Ellers er det Finnmark Heimevernsdistrikt (HV-17) med innsatsstyrker, Heimevernets skole- og kompetansesenter, Alliert treningssenter, Forsvarets logistikkorganisasjon, Cyberforsvaret, Forsvarsbygg og en rekke andre hjelpefunksjoner for Forsvaret som er brukere av leiren.

Garnisonen i Porsanger innbefatter for uten Porsangmoen den militære delen av Lakselv lufthavn Banak og Hálkavárre skyte- og øvingsfelt (SØF). Banak ligger rett nord for Lakselv. Der holder en av de fem avdelingene i Luftforsvarets 330 skvadron til, som opererer statens redningshelikoptre. Hálkavárre SØF ligger umiddelbart øst for Porsangmoen og har et areal på drøyt 200 000 dekar.

Historie

Det har historisk sett vært relativt lite militært nærvær i denne delen av Finnmark. Sett bort fra flyplassen på Banak, påbegynt av Hærens flyvåpen 1938, og tyskernes tilstedeværelse under andre verdenskrig, kan det hevdes at området først fikk betydning for Forsvaret mot slutten av krigen.

Opprettelse

Opprettelsen av Porsangmoen kan sies å ha skjedd i 1945. Da ble Distriktskommando Finnmark (DKF) etablert i Skoganvarre, rundt syv kilometer sør for dagens leirkompleks. DKF ble kort tid senere til Finnmark landforsvar og enheten flyttet til Nedrevannet litt nedover i Lakselva. I 1946 ble hele staben lagt til det nye etablissementet der. Det er dette anlegget som i 1949 ble døpt om til Porsangmoen.

Aktivitet og brukere

Midt på 1950-tallet flyttet Finnmark landforsvar til Hammerfest. Garnisonen i Porsanger ble opprettet 1965 og i 1973 var Halkavarre SØF ferdig utbygget. I 2009 forlot Hæren Garnisonen i Porsanger, og HV-distriktet i Øst-Finnmark (HV-18) slått sammen med HV-17.

Det har gjennom tiden vært skiftende aktivitet og ulike avdelinger i leiren, men alle har vært hæravdelinger: Infanterikompanier, stridsvognstropp, feltartilleribatteri, jegerkompani og Heimevernets befalsskole. På 2000-tallet var det liten aktivitet i leiren, og framtiden uviss på Porsangmoen.

Utløst av et refundert syn på landforsvaret i nord og Stortingets beslutning om reetablering av FLF, er Porsangmoen med tilhørende fasiliteter i dag blant Hærens største utviklingsområder. Det er planlagt en betydelig utvidelse av leirens oppgaver og derigjennom økte investeringer på anleggssiden i årene som kommer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg