Porsanger bataljon

Materiell tilhørende Porsanger bataljon, Porsangermoen, inklusive hovedvåpenet stormpanservogn CV9030; januar 2019.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Porsanger bataljon er fra 1. januar 2019 en mekanisert kampavdeling i Hæren, med standkvarter på Porsangmoen. Bataljonen inngår i Brigade Nord i 2019, og vil fra 1. januar 2020 bli underlagt sjefen for Finnmark landforsvar (FLF). Både FLF og Porsanger bataljon er opprettet som følge av Stortingets beslutning i 2017 om å styrke den landmilitære tilstedeværelsen i Finnmark.

Den første stridsgruppe i Porsanger bataljon, med cirka 150 soldater (Kavalerieskadron 2), sto klar i januar 2019. Den komplette bataljonen vil fullt oppsatt bestå av rundt 400 soldater. Avdelingen skal være fullt oppsatt senest i 2025. Eskadron 2 er sammensatt av personell fra ulike deler av Hæren; de fleste fra 2. bataljonSkjold og Kampeskadronen på Rena. Kjernen i avdelingen består av vernepliktig personell. Porsanger bataljon er oppsatt med kampvogn CV90 som hovedmateriell.

Stortinget vedtok i 2017, som del av langtidsplanleggingen for utviklingen av Forsvaret, å etablere en kavaleribataljon som ny kampavdeling i Finnmark. Avdelingen ble i januar 2019 gitt navnet Porsanger bataljon, som imidlertid ikke er et offisielt, formelt godkjent navn.

Porsanger bataljon er forlagt ved Porsangmoen ved Lakselv, men skal kunne operere over hele Finnmark. Avdelingen viderefører i sitt merke det heraldiske hovedelementet fra tidligere hæravdelinger i Finnmark; et varghode på blå bakgrunn som er arven etter Garnisonen i Porsanger (GP).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg