feltartilleri

Artikkelstart

Feltartilleri betegner den type artilleri som inngår i landmilitære styrker for å gi hæravdelinger tung ildstøtte. Feltartilleri som fagområde (våpenart) er gjerne organisert i egne avdelinger. Feltartilleriets skyts (våpen) omfatter kanoner, haubitsere og raketter. Tidligere hadde skytset hestetrekk, deretter ble det trukket av motorkjøretøy, nå er det i all hovedsak selvdrevet.

Feltartilleri er mobilt, og beveger seg i felten sammen med avdelinger det skal støtte, primært infanteri og kavaleri, i motsetning til stasjonært artilleri, som festningsartilleri og kystartilleri.

Feltartilleriet gir først og fremst kampavdelingene ildstøtte, samtidig som de gir egne avdelinger beskyttelse. Moderne artilleri gir langtrekkende ildkraft, der skyts med stor presisjon kan treffe mål på rundt 150 kilometer, eller mer. Dette gjelder særlig rakettartilleri, mens rørartilleri har kortere rekkevidde. Det er anslått at i en moderne landstrid vil artilleriet kunne stå for 80–85 prosent av samlet tapspåføring.

Feltartilleriet opererer også sammen med plattformer fra andre forsvarsgrener, først og fremst kampfly. Særlig såkalte artillerijegere lokaliserer mål, angir kartreferanser og leder ild fra både bakke og luft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg