Lakselva (Finnmark)

Lakselva.

Artikkelstart

Lakselva er ei elv i Porsanger og Karasjok kommuner i Troms og Finnmark fylke.

Faktaboks

Også kjent som
nordsamisk Leavdnjajohka

Lakselva renner gjennom Lakselvdalen som springer ut i fjellområdene vel 20 kilometer øst for botnen av Laksefjorden. Den øverste delen heter Luostejohka og renner sørover, senere vestover og nordvestover og danner innsjøen Gákkajávri på 101 meter over havet. Lenger nede ligger Øvrevatnet på 70 meter over havet. Nedrevatnet ligger 65 meter over havet. Lakselva munner ut innerst i Porsáŋgguvuotna (Porsangerfjorden) nord for Lakselv. Elva har en rekke tilløp fra Karasjok i sør.

Lakselva skjærer seg gjennom fjellmassivet Gáisene som danner topper på over 1000 meter over havet.

Flom

Lakselva er utsatt for vårflom i mai–juni. Siste flom var i 2020 da vannføringen ble målt til 307 kubikkmeter per sekund, den største flommen på over 50 år.

Kraftutbygging

Lakselva er utbygd i Luostejok kraftverk på 1,7 megawatt (MW) med Gákkajávri (101–97 meter over havet) som reguleringsmagasin. De nederste 40 kilometer av elva er farbare med elvebåt. I 1986 ble vassdraget vernet mot videre kraftutbygging.

Laksefiske

Lakselva er ei betydelig lakseelv som er kjent for storlaks. I 2011 ble det fanget 532 laks over syv kilo. Elva fører også sjøørret og ørret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg