Göteborgs-Posten

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Göteborgs-Posten, svensk liberal morgenavis, utkommer i Göteborg, grunnlagt 1858. Utgis av mediekonsernet Stampen AB. Opplag 2008: 242 400 (hverdager), 252 200 (søndager).

Faktaboks

Også kjent som
GP

Avisen ble grunnlagt av boktrykkeren David Felix Bonnier (1822–1881) og kom med sitt første ordinære nummer i januar 1859. Frem til 1873 førte den en liberal politikk, men etter eierskiftet det året svingte den over i konservativ retning og fikk etter hvert en betydelig innflytelse som talerør for en rekke fremtredende konservative.

Et nytt eierskifte 1896 førte avisen tilbake til den liberale leir. Fra 1904 ble Göteborgs-Posten et av Sveriges ledende liberale organer, en posisjon som senere er befestet, særlig i Harry Hjörnes sjefredaktørtid 1926–69. Han la avisens politikk nær opp til Folkpartiet og gjennomførte også en dyptgripende redaksjonell omlegning. Både ved stoffvalget og en populær presentasjon tok han sikte på å nå frem til alle lesergrupper. Samtidig bygde han avisen systematisk ut reportasjemessig og distribusjonsmessig.

Harry Hjörnes sønn Lars og sønnesønn Peter har også vært redaktører i avisen. Peter Hjörne er hovedeier i eierselskapet Stampen AB, som har utviklet seg til å bli et av Sveriges største medieselskap.

Göteborgs-Posten er vokst frem til å bli en av Sveriges største morgenaviser. Den ble lagt om til tabloidformat i 2004.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg