Patriot

Patriot er et amerikansk mobilt missilforsvarssystem som blant annet består av en fasestyrt radar for registrering av mulige mål, en såkalt engagement control station og utskytningsanordninger.

Faktaboks

uttale:
pˈeitriət

Historie

Patriot ble konstruert i slutten av 1970-årene for bruk hovedsakelig mot fly, men ble videreutviklet i 1980-årene for forsvar også mot kortdistanse ballistiske (taktiske) missiler og kryssermissiler. Nyere utgaver kan dessuten brukes mot langdistansemissiler i terminalfasen. Patriot har vært i produksjon for den amerikanske hæren siden 1980. Selve forsvarssmissilet i de første utgavene var utstyrt med 90 kilogram sprengstoff som ble detonert innenfor en viss avstand for å ødelegge målet med fragmenter. Senere utgaver ødelegger målet ved direkte treff.

Av viktige typer kan nevnes PAC-2 (Patriot Advanced Capability 2) og PAC-3 (Patriot Advanced Capability 3). PAC-2 ble etter utplassering i januar 1991 benyttet i Golfkrigen, der våpenet i Saudi-Arabia skal ha ødelagt omkring 70 prosent og i Israel omkring 40 prosent av innkomne irakiske Scud og Al-Hussein missiler.

PAC-3 er mer avansert, med et mindre missil av en annen type enn PAC-2. Hver utskytningsanordning kan ta 16 missiler istedenfor fire for PAC-2. Innledende produksjon startet sent i 1999. PAC-3 var i bruk under krigen mot Irak (der også et britisk Tornado-kampfly ble skutt ned ved en feiltakelse).

Patriot har, i tillegg til den amerikanske hæren, også blitt levert til Tyskland, Saudi-Arabia, Kuwait, Nederland, Japan, Israel, Polen, Sør-Korea, Spania, Taiwan, Qatar, De forente arabiske emirater og Hellas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg