Patriot

Artikkelstart

Patriot er et amerikansk mobilt missilforsvarssystem som blant annet består av en fasestyrt radar for registrering av mulige mål, en såkalt engagement control station og utskytningsanordninger.

Faktaboks

Uttale
pˈeitriət

Historie

Patriot ble konstruert i slutten av 1970-årene for bruk hovedsakelig mot fly, men ble videreutviklet i 1980-årene for forsvar også mot kortdistanse ballistiske (taktiske) missiler og kryssermissiler. Nyere utgaver kan dessuten brukes mot langdistansemissiler i terminalfasen. Patriot har vært i produksjon for den amerikanske hæren siden 1980. Selve forsvarssmissilet i de første utgavene var utstyrt med 90 kilogram sprengstoff som ble detonert innenfor en viss avstand for å ødelegge målet med fragmenter. Senere utgaver ødelegger målet ved direkte treff.

Av viktige typer kan nevnes PAC-2 (Patriot Advanced Capability 2) og PAC-3 (Patriot Advanced Capability 3). PAC-2 ble etter utplassering i januar 1991 benyttet i Golfkrigen, der våpenet i Saudi-Arabia skal ha ødelagt omkring 70 prosent og i Israel omkring 40 prosent av innkomne irakiske Scud og Al-Hussein missiler.

PAC-3 er mer avansert, med et mindre missil av en annen type enn PAC-2. Hver utskytningsanordning kan ta 16 missiler istedenfor fire for PAC-2. Innledende produksjon startet sent i 1999. PAC-3 var i bruk under krigen mot Irak (der også et britisk Tornado-kampfly ble skutt ned ved en feiltakelse).

Patriot har, i tillegg til den amerikanske hæren, også blitt levert til Tyskland, Saudi-Arabia, Kuwait, Nederland, Japan, Israel, Polen, Sør-Korea, Spania, Taiwan, Qatar, De forente arabiske emirater og Hellas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg