Onsrud

Messebygningen i Onsrud leir, fasade mot sørøst. Bygningen sto ferdig i 1887 som våningshuset på gården. Adventistene bygde den om til internat for gutter. Den gule bygningen til høyre er den såkalte Kontorbygningen fra ca. 1740, i dag anleggets eldste stående bygning.
Våningshus, internat, messe
Statsbygg.

Onsrud er en gård og tidligere militær garnison i Ullensaker kommune i Akershus. Gården var sentrum i den gamle bygda Kisi (østre del av Ullensaker).

Faktaboks

Etymologi

norrønt, antagelig av Odin

Leiren

Onsrud leir har hatt svært omskiftelig anvendelse. I perioden 1922–1952 eide Adventistkirken en del av Onsrud, der de i mange år drev misjonsskole. Denne skolen ble rekvirert av tyskerne under andre verdenskrig og tatt i bruk som rekonvalesenssenter for frontsoldater.

Forsvaret kjøpte anlegget i 1952 til bruk for Brigaden i Sør-Norge. Da Norge noen år senere kjøpte rakettsystemet Nike til forsvar av Oslo-området, ble Forsvarets mannskaper og befal ved det nærliggende Nike-batteriet på Nes (Nes batteri på Bøleråsen) forlagt her. Senere var leiren hovedkvarter for de norske FN-styrkene.

Onsrud ble avviklet som militært etablissement i 1998 og solgt til Statsbygg samme år, som lot Røde Kors benytte anlegget som mottak for asylsøkere under navnet Onsrud transittmottak. Asylmottaket var i drift til 2004. Etter dette avtok aktiviteten på Onsrud, og Statsbygg solgte leiren til private i 2013.

Deler av Onsrud er vernet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg