Nike (missilvåpen)

Nike-batteriet i Trøgstad med Nike Hercules, fotografert i 1983
/Forsvaret.

Artikkelstart

Nike var et amerikansk radarstyrt luftvernmissilsystem basert på å avskjære målene i et treffpunkt på større avstander og i større høyder enn det er mulig med luftvernartilleri. Nike var USAs første luftvernmissilsystem, og også det første luftvernmissilsystemet som ble tatt i bruk i Norge.

Historie

Nike ble produsert med to forskjellige missiler, MIM-3 Nike Ajax og MIM-14 Nike Hercules, og Nike-systemet ble tatt i bruk i USA med Nike Ajax-missilet fra 1953. Nike Hercules-missilet, som var større og hadde bedre rekkevidde, ble tatt i bruk fra 1958.

I Norge ble utstyr til en Nike-bataljon levert til det norske forsvar gjennom den amerikanske våpenhjelpen. Bataljonen, som bestod av fire batterier spredt rundt Oslo – i Asker, Nes på Romerrike, Trøgstad og Våler i Østfold – ble operativ i 1960. Bataljonen brukte til å begynne med en blanding av Nike Ajax- og Nike Hercules-missiler. Nike Ajax ble tatt ut av bruk i de operative enhetene i 1968, men ble fortsatt brukt under øvelser frem til 1975. Nike Hercules var i bruk frem til bataljonen ble nedlagt i 1991. Deler av batteriet i Asker ble fredet av Riksantikvaren i 2004 som godt bevart eksempel på viktig teknisk-militært kulturminne.

Spesifikasjoner

MIM-3 Nike Ajax

Nike Ajax var et to-trinns missil, med en faststoffmotor i startseksjonen og en hovedseksjon som ble drevet av flytende drivstoff. Missilet hadde tre høyeksplosive stridshoder på henholdsvis 5,4 kilogram, 55,3 kilogram og 81,2 kilogram.

  • Vekt: 1055 kilogram
  • Høyde: 9,60 meter
  • Rekkevidde: 50 kilometer
  • Topphastighet: mach 2,8
  • Største operasjonshøyde: 60 000 fot (18 288 meter)

MIM-14 Nike Hercules

Nike Hercules var et to-trinns missil med faststoffmotorer i begge trinn. Startseksjonen var satt sammen av fire startseksjoner fra Nike Ajax. Nike Hercules kunne utrustes med både konvensjonelt og kjernefysisk stridshode, men ble kun brukt med konvensjonelt stridshode i Norge.

  • Vekt: 4700 kilogram
  • Høyde: 11,90 meter
  • Rekkevidde: 150 kilometer
  • Topphastighet: mach 3,5
  • Største operasjonshøyde: 100 000 fot (30 480 meter)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Uregistrert bruker

i93xBy <a href="http://sbxtvdmmwmyg.com/">sbxtvdmmwmyg</a>, [url=http://sgwnsmqgaxes.com/]sgwnsmqgaxes[/url], [link=http://vplnzwhgvopz.com/]vplnzwhgvopz[/link], http://gudnzdcpahoa.com/

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg