Nike-batteriet i Trøgstad med Nike Hercules, fotografert i 1983
/Forsvaret.

Nike var et amerikansk radarstyrt luftvernmissilsystem basert på å avskjære målene i et treffpunkt på større avstander og i større høyder enn det er mulig med luftvernartilleri. Nike var USAs første luftvernmissilsystem, og også det første luftvernmissilsystemet som ble tatt i bruk i Norge.

Historie

Nike ble produsert med to forskjellige missiler, MIM-3 Nike Ajax og MIM-14 Nike Hercules, og Nike-systemet ble tatt i bruk i USA med Nike Ajax-missilet fra 1953. Nike Hercules-missilet, som var større og hadde bedre rekkevidde, ble tatt i bruk fra 1958.

I Norge ble utstyr til en Nike-bataljon levert til det norske forsvaret gjennom den amerikanske våpenhjelpen. Bataljonen, som bestod av fire batterier spredt rundt Oslo – i Asker, NesRomerike, Trøgstad og Våler i Østfold – ble operativ i 1960. Bataljonen brukte til å begynne med en blanding av Nike Ajax- og Nike Hercules-missiler. Nike Ajax ble tatt ut av bruk i de operative enhetene i 1968, men ble fortsatt brukt under øvelser frem til 1975. Nike Hercules var i bruk frem til bataljonen ble nedlagt i 1991. Deler av batteriet i Asker ble fredet av Riksantikvaren i 2004 som godt bevart eksempel på viktig teknisk-militært kulturminne.

Spesifikasjoner

MIM-3 Nike Ajax

NIM-3 Nike Ajax missil
Luftforsvarsmuseet.

Nike Ajax var et to-trinns missil, med en faststoffmotor i startseksjonen og en hovedseksjon som ble drevet av flytende drivstoff. Missilet hadde tre høyeksplosive stridshoder på henholdsvis 5,4 kilogram, 55,3 kilogram og 81,2 kilogram.

  • Vekt: 1055 kilogram
  • Høyde: 9,60 meter
  • Rekkevidde: 50 kilometer
  • Topphastighet: mach 2,8
  • Største operasjonshøyde: 60 000 fot (18 288 meter)

MIM-14 Nike Hercules

Nike Hercules var et to-trinns missil med faststoffmotorer i begge trinn. Startseksjonen var satt sammen av fire startseksjoner fra Nike Ajax. Nike Hercules kunne utrustes med både konvensjonelt og kjernefysisk stridshode, men ble kun brukt med konvensjonelt stridshode i Norge.

  • Vekt: 4700 kilogram
  • Høyde: 11,90 meter
  • Rekkevidde: 150 kilometer
  • Topphastighet: mach 3,5
  • Største operasjonshøyde: 100 000 fot (30 480 meter)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Uregistrert bruker

i93xBy <a href="http://sbxtvdmmwmyg.com/">sbxtvdmmwmyg</a>, [url=http://sgwnsmqgaxes.com/]sgwnsmqgaxes[/url], [link=http://vplnzwhgvopz.com/]vplnzwhgvopz[/link], http://gudnzdcpahoa.com/

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg