Olympic

Artikkelstart

RMS eller D/S Olympic var et britisk transatlantisk passasjerskip som med sine 45 324 bruttotonn var verdens største skip da det ble ferdigstilt i 1911. Olympic var søsterskip av Titanic.

Bakgrunn

Olympic ankommer New York på sin første tur fra Southampton 21. juni 1911. Olympic og det mer kjente søsterskipet Titanic var nær identiske. Den mest synlige ytre forskjellen var langs promenadedekket (under båtdekket der livbåtene er plassert). Mens det her var åpent på Olympic, ble det installert store vinduer på den fremre delen på Titanic visstnok for å beskytte passasjerene mot sjøsprøyt.

/Library of Congress.

Olympic ble sjøsatt i oktober 1910 fra verftet Harland & Wolff i Belfast, som den første av tre søsterskip for britiske White Star Line. Skipet la ut på sin første tur 14. juni 1911 fra Southampton, Cherbourg og Queenstown til New York. I september samme år kolliderte det med en britisk krysser. Olympic måtte da returnere til verftet i Belfast for reparasjoner. Dette fikk konsekvenser for arbeidet med fullføringen av Titanic og utsatte Titanics første tur fra 20. mars til 10. april 1912.

Etter Titanic-ulykken ble Olympic utstyrt med nok livbåter til alle om bord, i tillegg til at det ble gjort en rekke oppgraderinger på skipets skrog. Rekonstruksjonen gjorde at skipets bruttotonnasje økte til 46 439 tonn.

Første verdenskrig

I november 1914, tre måneder etter utbruddet av første verdenskrig, gikk Olympic i opplag som følge av sviktende etterspørsel. På den siste returreisen fra New York deltok skipet i evakueringen av mannskapet fra det store britiske slagskipet Audacious som hadde gått på en mine og til slutt sank.

Fra september 1915 ble Olympic rekvirert som troppeskip, først med soldater til Middelhavet og senere fra Canada og USA til Storbritannia. Den alvorligste hendelsen som troppeskip fant sted i mai 1918 da en tysk ubåt ble observert omtrent rett forut. Den tyske kapteinen rakk så vidt å reagere før den 800-tonn store ubåten ble rent i senk av den 46 300-tonn store Olympic.

Senere karriere

Olympic returnerte til ordinær drift i juni 1920. I 1934 ble hun overført til det nye fusjonerte rederiet Cunard-White Star Line.

I mai 1934 kolliderte Olympic med fyrskipet Nantucket i tykk tåke, 40 nautiske mil sørvest for Nantucket Island i Massachusetts. Kun fire av fyrskipets elleve besetningsmedlemmer overlevde, mens Olympic kun fikk ubetydelige skader. Som følge av sin alder og sviktende etterspørsel for transatlantiske passasjerskip, ble Olympic solgt til opphugging i Jarrow ved Newcastle i 1935.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Simon Mills: RMS Olympic – The Old Reliable, 1993. Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg