Fyrskip
Mersey Bar Lightship i Liverpool er eksempel på fyrskip som er blitt museum. Skipet var det siste bemannede fyrskipet, og var i drift fra 1961 til 1989.
Fyrskip
Lisens: CC BY SA 3.0
Fyrskip, kartsymbol
Sjøkartene har egne symbol for fyrskip. Her eksemplifisert med det franske Bassurelle fyrskip som tidligere var plassert i den Engelske kanal.
Fyrskip, kartsymbol
Lisens: CC BY SA 3.0

Fyrskip er oppankrede skip der et mindre fyrtårn, og eventuelt andre navigasjonshjelpemidler, er montert. De ble tidligere benyttet på steder hvor det var vanskelig å anbringe faste fyr.

I Norge har det tidligere kun ligget mindre fyrskip fast ved to steder, Lepsøyrevet i Ålesund (1856–1879) og Ildjernsflu ved Nesodden (1919–1967). I tillegg til dette var det plassert et fyrskip i perioden Bergen molofyr var under bygging (1863–1867). Under andre verdenskrig ble to fiskebåter benyttet som midlertidig oppankrede lykter etter behov i fisketiden sør for Runde. Dette for å sikre innseilingen til Fosnavåg. Utenfor Jærens rev ble det tidlig utredet å legge ut fyrskip, men på grunn av vanskelige ankringsforhold ble dette ikke gjennomført.

Det første kjente fyrskipet ble lagt ut i England i 1732 på «The Nore Sand». Rundt Storbritannia og i Den engelske kanal har det siden ligget flere, typisk på steder hvor det har vært vanskelig å etablere landfaste installasjoner. Store kostnader og komplisert drift har medført at de fleste fyrskip i verden nå er erstattet med store oppankrede lysbøyer eller bunnfaste konstruksjoner, og flere av de gamle fyrskipene er nå museum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Eyden, Jo van der & Lauritzen, Per Roger (2023). Kystens Veivisere. Norsk fyrhistorie fra A til Å. Kystverkmusea.
  • Kjerstad, Norvald (2020). Navigasjon for maritime studier. Fagbokforlaget.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Faktaboks

fyrskip

Kommentarer (2)

skrev Per Roger Lauritzen

Hei Norvald
Under arbeidet med den nye boka om fyrhistorien fant vi at det i hvert fall har vært lagt ut fyrskip på fire steder på norskekysten: Lepsøyrev og Ildjernsflu som du nevner, men og ett i Bergen havn i forbindelse med byggingen av moloen i Vågen i noen år frem til 1867. Noe fyrskip ved Stad har vi ikke funnet, men det lå ett ved Fosnavåg ved Runde i perioder under den annen verdenskrig. Mulig det er det du tenker på når du skriver ved Stad?
Boka har forøvrig blitt flott og prydes av flere av dine bilder. Den er i trykken i disse dager og jeg gleder meg til å sende deg et eks. Per Roger

svarte Norvald Kjerstad

Takk for inspillet Per Roger. Skal forsøke å få bake dette inn i artikkelen om ikke så lenge. Kanskje jeg skal se den nye boken først :-)
Mvh, Norvald

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg