fyrskip

Mersey Bar Lightship i Liverpool er eksempel på fyrskip som er blitt museum. Skipet var det siste bemannede fyrskipet, og var i drift fra 1961 til 1989.
Fyrskip
Lisens: CC BY SA 3.0
Sjøkartene har egne symbol for fyrskip. Her eksemplifisert med det franske Bassurelle fyrskip som tidligere var plassert i den Engelske kanal.
Fyrskip, kartsymbol
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Fyrskip er oppankrede skip der et mindre fyrtårn, og eventuelt andre navigasjonshjelpemidler, er montert. De ble tidligere benyttet på steder hvor det var vanskelig å anbringe faste fyr.

I Norge har det tidligere kun ligget mindre fyrskip fast ved to steder, Lepsøyrevet og Ildjernsflu, men midlertidige fyrskip var plassert blant annet ved Stad under andre verdenskrig.

Rundt Storbritannia og i Den engelske kanal har det ligget flere, typisk på steder hvor det har vært vanskelig å etablere landfaste installasjoner. Store kostnader og komplisert drift har medført at de fleste fyrskip i verden nå er erstattet med store oppankrede lysbøyer eller bunnfaste konstruksjoner og flere av de gamle fyrskipene er nå museum.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Kjerstad, Norvald (2020). Navigasjon for maritime studier. Fagbokforlaget.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg