Etterspørsel er innen samfunnsøkonomi den mengden av et gode som kjøperne ønsker å kjøpe. Etterspørselen er, sammen med tilbudet, avgjørende for prisdannelsen. Den matematiske sammenhengen mellom prisen på et gode og den solgte mengden av godet kalles for en etterspørselsfunksjon.

I den alminnelige etterspørselsteorien tar man utgangspunkt i en gitt behovsstruktur og utleder hvordan priser og inntekter bestemmer etterspurt mengde av de enkelte varene.

Gossens lov sier at en person som ønsker å oppnå størst mulig behovstilfredsstillelse, vil innrette seg slik at den nytten hen får av den siste kronens utlegg på et gode, blir den samme for alle goder. Hvis ikke det hadde vært tilfelle, vil en person kunne øke sin behovstilfredsstillelse ved å bruke pengene på en annen måte enn i dag.

Etterspørselen etter et gode avhenger av flere faktorer. Noen av de viktigste faktorene er godets pris, prisen på andre goder som er erstatninger eller supplementer, og etterspørrerens inntekt og preferanser. Hvor sterkt etterspørselen vil bli forandret ved en endring i den enkelte faktor, kan uttrykkes ved etterspørselsfunksjoner og etterspørselselastisiteter.

Sammenhengen mellom etterspurt mengde og varens pris er som regel en fallende etterspørselskurve: Høy pris – liten mengde; lav pris – stor mengde.

Sammenhengen med inntekten viser som regel en stigende kurve: Høy inntekt – stor etterspørsel; lav inntekt – liten etterspørsel.

Samlet etterspørsel gjelder etterspørselen etter alle varer og tjenester under ett. Den er avgjørende for utnyttelsen av produksjonsressursene og for utviklingen i prisnivået. Hvis den mengden som etterspørres ved gjeldende priser er større enn tilbudet, oppstår et etterspørselsoverskudd som vil presse prisene opp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg