Southampton er en by Hampshire, innenfor Isle of Wight i England, Storbritannia. Byen har 245 300 innbyggere i 2014 og er er en av landets viktigste havnebyer, med fergeforbindelse til Kontinentet og Isle of Wight.

I Southampton fins skipsverft, maskin-, kabel-, tobakk- og næringsmiddelindustri, oljeterminal, oljeraffineri og en industripark med vekt på marin teknologi. Universitetet ble grunnlagt i 1952, men kan føres tilbake til etableringen av Hartley Instituion i 1862. Det britiske kartverket Ordnance Survey holder til i Southampton.

Gamlebyen ved havnen har minner tilbake til romersk tid. Bymurene er delvis i behold, likeså mange middelalderbyggverk, blant annet St. Michael-kirken fra 1070. Den ble påbygd på 1700-tallet med et høyt tårn og brukt som landemerke for sjøtrafikken.

Historien til Southampton går tilbake til det romerske Clausentum og var en viktig flåtehavn i normannisk tid. Under første og annen verdenskrig var byen utskipningshavn. I slaget om Storbritannia 1940–1941 ble byen sterkt skadet av bomber.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.