Southampton

Artikkelstart

Southampton er en by Hampshire, innenfor Isle of Wight i England, Storbritannia. Byen hadde 245 300 innbyggere i 2014 og er er en av landets viktigste havnebyer, med fergeforbindelse til Kontinentet og Isle of Wight.

Faktaboks

Uttale
sauþˈæmtən

I Southampton fins skipsverft, maskin-, kabel-, tobakk- og næringsmiddelindustri, oljeterminal, oljeraffineri og en industripark med vekt på marin teknologi. Universitetet ble grunnlagt i 1952, men kan føres tilbake til etableringen av Hartley Instituion i 1862. Det britiske kartverket Ordnance Survey holder til i Southampton.

Gamlebyen ved havnen har minner tilbake til romersk tid. Bymurene er delvis i behold, likeså mange middelalderbyggverk, blant annet St. Michael-kirken fra 1070. Den ble påbygd på 1700-tallet med et høyt tårn og brukt som landemerke for sjøtrafikken.

Historien til Southampton går tilbake til det romerske Clausentum og var en viktig flåtehavn i normannisk tid. Under første og annen verdenskrig var byen utskipningshavn. I slaget om Storbritannia i 1940–1941 ble byen sterkt skadet av bomber.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg