Faktaboks

Newcastle-upon-Tyne

Newcastle

Uttale
njˈu:ka:sl əpån tain
Newcastle-upon-Tyne (Tyne Bridge)

Newcastle-upon-Tyne. Fra sentrum. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Newcastle-upon-Tyne er en by og en bykommune i Storbritannia, England i storbyfylket Tyne and Wear. Den ligger ved elven Tynes nordlige bredd, om lag 13 kilometer fra utløpet. Byen hadde 280 177 innbyggere ved folketellingen i 2011 og konurbasjonen Tyneside hadde 774 891 innbyggere og omfatterblant annet Gateshead og Sunderland.

Industri og kultur

Newcastle-upon-Tyne er et viktig administrativt, kommersielt og kulturelt senter for Nordøst-England med betydelig og variert industri, som jern- og stålindustri og kjemiske fabrikker. Imidlertid har tungindustrien og skipsbyggingen blitt vesentlig redusert og tjenesteytende næringer, servicenæringer og offentlige virksomheter har overtatt. Selv om skipsverftene ble sterkt redusert på slutten av det 1900-tallet, er de tilknyttede marine og tunge ingeniørnæringene fortsatt viktige for Newcastle, som betjener Storbritannias olje- og gassfelt til havs.

Byen har en velkjent ølproduksjon av Newcastle Brown Ale. Newcastle er et viktig utdanningssenter med Universitet fra 1963 (tidligere King's College, 1851) samt en rekke andre utdanningsinstitusjoner. Her finnes anglikansk og katolsk bispesete, et stort senter for samtidskunst (BALTIC), et naturhistorisk museum, lokalhistorisk museum, nasjonalt senter for barnelitteratur, gallerier og konsertarenaer.

Fotballklubben Newcastle United har spilt sine hjemmekamper på St James' Park siden klubben ble etablert i 1892.

Innbyggerne i Newcastle spesielt og i Tyneside-området spesielt, kalles på engelsk Geordies. Dialekten er karakteristisk og lett gjenkjennelig.

Bybeskrivelse

Den eldste bydelen, sammen med laugshuset fra 1600-tallet og borgen, er rester fra førindustriell tid. Deler av sentrum har mange fine bygninger fra 1800-tallet. Høyere oppe, i nord og vest, er det moderne, åpne boligstrøk, men ellers er byen preget av å ha vært en industriby.

Borgen (1172–1177) var engang den sterkeste i Nord-England og blant annet hovedporten Black Gate er bevart. Likeså finnes rester av bymurene fra 1200-tallet og kirkene St. Andrew's fra 1000–1300-tallet, St. John's fra 1300–1400-tallet og domkirken St. Nicholas fra 1400-tallet. Den katolske St. Mary's Cathedral ble ferdig 1844. Flere broer leder over til Gateshead på sørbredden av Tyne, blant annet High Level Bridge og Millenum Bridge fra 2001. I Gateshead ligger musikksenteret The Sage, tegnet av Foster and Partners, og ferdigstilt i 2005.

Historikk

Newcastle ligger på samme sted som romernes Pons Aelii ved østenden av Hadrians mur. 1080 bygde normannerne en borg, som gav byen navn. Den ble allerede i middelalderen en betydelig kullhavn, og vokste på 1800-tallet fra 28 294 innbyggere i 1801 til 215 328 innbyggere i 1901. De første bankene kom i 1755 og gjorde Newcastle til et finansielt senter. Elven Tyne ble sentrum for skipsbygging og verftene her var lenge blant de største innen reparasjoner av skip.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg