John Carew

Faktaboks

John Carew

John Alieu Carew

Født
5. september 1979, Lørenskog
John Carew
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

John Alieu Carew er en tidligere norsk fotballspiller, spiss, etter fotballkarrieren blant annet forretningsmann og skuespiller.

Fakta

  • A-landskamper: 91 (1998–2011), kaptein i fem kamper.
  • Mål: 24.

Klubber

Spillestil

John Carew var en høyreist spiss, rask, god på hodet og med ballen i beina. Han har spilt i flere norske og i en rekke utenlandske klubber. Som avslutter har han vært noe uberegnelig, men har så å si alltid gjort det godt den første tiden i en ny klubb. Med landslaget deltok han i EM 2000. Hans prestasjoner både på klubb- og landslag har variert fra det helt strålende til det ordinære.

Meritter i klubbfotball

John Carew spilte Mesterligafinalen for Valencia mot Bayern München i 2001, der det sto 1–1 etter full tid, men Bayern München vant 5–4 på straffer. Han ble spansk seriemester med Valencia i 2002, fransk seriemester med Lyon i 2006 og norsk cupmester (Norgesmester) med Vålerenga i 1997 og Rosenborg i 1999.

Meritter med landslaget

Carew var på det norske landslaget under EM i 2000, der han var innbytter i de to første kampene og spilte fra start i den siste.

Personlige meritter

Carew vant Kniksenprisen i 2005, 2007 og 2008 og ble på Idrettsgallaen tildelt prisen som Årets lagspiller i 2007. Med sine 91 landskamper er han nummer fem på norgesstatistikken over antall landskamper.

Karriere som skuespiller

John Carew debuterte som filmskuespiller i den kanadiske filmen Dead of Winter i 2014 og har markert seg i en sentral rolle som stjernespilleren Michael Ellingsen i to sesonger av fotballdramaserien Heimebane (NRK 2018–2019).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Haldor Fosse

Artikkelen mangler mellomnavnet, Alieu

svarte Jan Holm

Tusen takk. Rettet. Hilsen Jan

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg