Gösta Ekman d.y.

Faktaboks

Gösta Ekman d.y.
Hans Gösta d.y. Ekman
Født
27. juli 1939
Død
1. april 2017

Gösta Ekman spilte Tage Olsson i Måns Herngrens og Hannes Holms komedie Det blir aldri som man hadde tenkt seg (2000).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Gösta Ekman d.y., svensk skuespiller, sønn av Hasse Ekman og Agneta Wrangel, gift med billedkunsteren Marie-Louise Ekman.

Ekman var kunstnerisk nær i slekt med sin berømte farfar Gösta Ekman. Han vant en fremtredende posisjon både i teater, film og fjernsyn. Han skapte inntrengende karakterstudier i August Strindbergs Gustav 3 og En dåres försvarstal. Samtidig viste han et frodig komisk talent, ikke minst i samarbeid med Tage Danielsson og Hasse Alfredson, i revyer og i filmer som Äppelkriget (1971), Mannen som slutade röka (1972), Släpp fångarna loss, det är vår! (1975) og Picassos äventyr (1978). Ekman spilte sammen med Inger Lise Rypdal i En vandring i solen (1978), og i den norske filmatiseringen av Amalie Skrams Lucie (1979).

Ekman var lederen i den svenske versjonen av Olsen-banden, Jönsson-ligaen, i samme rolle som Arve Opsahl har hatt i Norge. I 1993–1994 spilte han Martin Beck i seks filmatiseringer basert på Sjöwall og Wahlöös kriminalromaner. Han debuterte som filmregissør i 1986 med komedien Morrhår och ärtor, der han også spilte hovedrollen.

I senere år medvirket han i flere av sin kones filmer, blant annet Puder (2001).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg