Julekalender eller adventskalender er en kalender med 24 luker eller pakker, én for hver dag gjennom hele advent, fra 1. desember til julaften. Tradisjonen kom antakelig fra Tyskland rundt 1930, men blant barn i Norge ble den vanlig først etter andre verdenskrig.

Vår tids ferdiglagde kalendere har små overraskelser bak sine 24 luker –sjokolade, små figurer og fine bilder. Disse kalenderne finnes i mange ulike formater – som sprellenisser, tredimensjonale tablåer og enkle plakater med julemotiv. Det er også vanlig i mange familier å ha en hjemmelaget personlig kalender med en daglig adventsgave.

Det finnes ingen sikre opplysninger om hvordan den første adventskalenderen ble til, men en historie går på at en tysk dame, fru Lang, laget den første. Hun ville forkorte ventetiden før jul for sin lille, syke gutt på 1880-tallet. Skikken spredte seg, og industrien fant etter hvert ideen så god at kalenderne ble produsert i masseopplag. De gamle adventskalenderne kunne for eksempel bestå av et bilde med julemotiv som ble gradvis avdekket etter hvert som man åpnet lukene, eller lukene kunne inneholde små figurer som ble satt sammen til en julekrybbe.

Mange TV-kanaler produserer adventskalenderserier for barn, med 24 episoder som vises daglig gjennom adventstiden. Barnetimen på NRK startet med adventskalender på 1960-tallet, men den gangen var kalenderen bare å få kjøpt gjennom NRK Radio. Virkelig masseopplag ble det først på 1980-tallet, da NRK begynte å produsere adventsserier på TV med adventskalendere som ble distribuert gjennom kiosker og bokhandlere.

NRK-serien Jul i Skomakergata, der Henki Kolstad spilte den barnekjære skomakeren Jens Petrus Andersen, var den første norskproduserte adventskalenderserien, første gang vist i 1979. Serien ble så populær blant seere i alle aldersgrupper at det nesten ble et folkekrav om å få den sendt i reprise. Først i 1986 produserte NRK en egen ny adventsserie, Teodors julekalender.

Jul i skomakergata er senere sendt i 1988, 1993, 1998, og 2003. En annen populær serie har vært Jul i Blåfjell, som ble sendt 1999, 2001, 2004, 2008 og 2011.

Også de kommersielle TV-kanalene har hatt julekalendere på programmet. Populære sendinger har vært blant andre The JulekalenderTV2 og Nissene på låvenTVNorge.

  • Berg, Knut Anders, Liv Berit Tessem og Kjetil Wiedswang 1993. Julen i norsk og utenlandsk tradisjon, Gyldendal norsk forlag, Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.