Julekalender
Julekalender. Av /NTB Scanpix. Begrenset gjenbruk

julekalender

I mange familier er det vanlig å ha en hjemmelaget, personlig pakkekalender med en liten gave for hver dag i advent.
.
Lisens: CC BY NC 2.0

Artikkelstart

Julekalender eller adventskalender er en kalender med 24 luker eller pakker, én for hver dag gjennom hele advent, fra 1. desember til julaften. Julekalenderen stammer opprinnelig fra Tyskland, og har røtter til det vi i dag kaller adventslys. Blant barn i Norge ble den vanlig først etter andre verdenskrig.

Faktaboks

Også kjent som

adventskalender

Vår tids ferdiglagde kalendere har små overraskelser bak sine 24 luker –sjokolade, små figurer og fine bilder. Disse kalenderne finnes i mange ulike formater – som sprellenisser, tredimensjonale tablåer og enkle plakater med julemotiv. Det er også vanlig i mange familier å ha en hjemmelaget personlig kalender med en daglig adventsgave.

Historisk bakgrunn

Henki Kolstad (1915-2008), som spilte rollen som skomaker Andersen i en populære julekalender

Den første trykte adventskalenderen man kjenner til ble laget i Hamburg i 1902. Kalenderen hadde form som et ur med visere som ble skrudd frem 24 ganger. I 1903 laget den tyske bokhandleren Gerhart Lang den første moderne kalenderen med luker som kunne åpnes.

Skikken spredte seg, og industrien fant etter hvert ideen så god at kalenderne ble produsert i masseopplag. De gamle adventskalenderne kunne for eksempel bestå av et bilde med julemotiv som ble gradvis avdekket etter hvert som man åpnet lukene, eller lukene kunne inneholde små figurer som ble satt sammen til en julekrybbe.

I Norge ble den første julekalenderen trykket i 1947.

Julekalendere på TV

Mange TV-kanaler produserer adventskalenderserier for barn, med 24 episoder som vises daglig gjennom adventstiden. Barnetimen på NRK startet med adventskalender på 1960-tallet, men den gangen var kalenderen bare å få kjøpt gjennom NRK Radio. Virkelig masseopplag ble det først på 1980-tallet, da NRK begynte å produsere adventsserier på TV med adventskalendere som ble distribuert gjennom kiosker og bokhandlere.

NRK-serien Jul i Skomakergata, der Henki Kolstad spilte den barnekjære skomakeren Jens Petrus Andersen, var den første norskproduserte adventskalenderserien, første gang vist i 1979. Serien ble så populær blant seere i alle aldersgrupper at det nesten ble et folkekrav om å få den sendt i reprise. Først i 1986 produserte NRK en egen ny adventsserie, Teodors julekalender.

Jul i skomakergata er senere sendt i 1988, 1993, 1998, og 2003. En annen populær serie har vært Jul i Blåfjell, som ble sendt 1999, 2001, 2004, 2008 og 2011. Snøfall fra 2016 var en dramaserie om den foreldreløse niåringen Selma som drømmer om en egen familie. I eventyrlandet Snøfall får fantasien hennes utløp. Serien hadde i gjennomsnitt nesten én million seere per episode, og er tidenes mest sette julekalender på norsk TV.

Serier for voksne

Et særpreg ved adventsseriene på TV i Norge i nyere tid er at de ofte har vært rettet mer mot voksne enn barn. TV2 gjorde suksess med The Julekalender i 1994, en norsk versjon av det som opprinnelig var en dansk serie. Den fikk kultstatus takket være den trønderske trioen Travellin' Strawberries som spilte hovedrollene og stod for den populære musikken. Albumet Songs from the Julekalender toppet de hjemlige hitlistene samme år.

Et voksent publikum var også målgruppen for serien Nissene på låven som ble skapt av Espen Eckbo og vist på TVNorge i 2001, med oppfølgeren Nissene over skog og hei (2011).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Berg, Knut Anders, Liv Berit Tessem og Kjetil Wiedswang 1993. Julen i norsk og utenlandsk tradisjon, Gyldendal norsk forlag, Oslo.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg