Arve Opsahl var en ledende norsk revyskuespiller i andre halvdel av 1900-tallet og i tillegg en av de mest aktive skuespillerne i norsk filmhistorie. Særlig var han kjent som Egon Olsen i de mange Olsenbanden-filmene.

Han debuterte i 1942 på turné med Scala revyteater, og senere var han på Edderkoppen og Chat Noir i en årrekke. Med sin robuste humor ble han tidlig en av de ledende kunstnere i norsk revy. I 1967–1979 var han ved Oslo Nye Teater, hvor han spilte i en rekke komedier og farser, men også karakterroller. Som frilans-skuespiller i 1980-årene arbeidet han for det meste hos Dag Frøland på Chat Noir.

Arve Opsahl var siden filmdebuten i Hjem går vi ikke (1955) en av de mest aktive skuespillerne i norsk filmhistorie. Særlig huskes han som Aud Schønemanns motspiller i Hurra for Andersens! (1966) og i filmatiseringen av scenesuksessen Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe (1970), dessuten for serieskikkelser som Bottolph (Operasjon Løvsprett, 1962, Operasjon Sjøsprøyt, 1964) og Egon Olsen (Olsenbanden-filmene, 1969–1999).

I 1990-årene beholdt han sin fremtredende posisjon som folkekomiker i fjernsynsserien Mot i brøstet.

Høydepunkter fra hans store plateproduksjon ble samlet i CD-platen Jubeljubilanten (1996).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.