Arve Opsahl var en ledende norsk revyskuespiller i andre halvdel av 1900-tallet og i tillegg en av de mest aktive skuespillerne i norsk filmhistorie. Særlig var han kjent som Egon Olsen i de mange Olsenbanden-filmene.

Han debuterte i 1942 på turné med Scala revyteater, og senere var han på Edderkoppen og Chat Noir i en årrekke. Med sin robuste humor ble han tidlig en av de ledende kunstnere i norsk revy. I 1967–1979 var han ved Oslo Nye Teater, hvor han spilte i en rekke komedier og farser, men også karakterroller. Som frilans-skuespiller i 1980-årene arbeidet han for det meste hos Dag Frøland på Chat Noir.

Arve Opsahl var siden filmdebuten i Hjem går vi ikke (1955) en av de mest aktive skuespillerne i norsk filmhistorie. Særlig huskes han som Aud Schønemanns motspiller i Hurra for Andersens! (1966) og i filmatiseringen av scenesuksessen Skulle det dukke opp flere lik er det bare å ringe (1970), dessuten for serieskikkelser som Bottolph (Operasjon Løvsprett, 1962, Operasjon Sjøsprøyt, 1964) og Egon Olsen (Olsenbanden-filmene, 1969–1999).

I 1990-årene beholdt han sin fremtredende posisjon som folkekomiker i fjernsynsserien Mot i brøstet.

Høydepunkter fra hans store plateproduksjon ble samlet i CD-platen Jubeljubilanten (1996).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.