Svensk Filmindustri AB

Artikkelstart

Svensk Filmindustri AB er Sveriges ledende filmproduksjonsselskap.

Faktaboks

Også kjent som
SF

Det ble stiftet i 1919 ved en sammenslutning av Charles Magnussons AB Svenska Biografteatern, som opprinnelig var grunnlagt i 1907, og Filmindustri AB Skandia, som var grunnlagt i 1918. Selskapet åpnet i 1920 nye filmatelierer, Filmstaden, i Råsunda i Stockholm, som var i bruk til 1969.

Svensk Filmindustri har totalt produsert over 500 spillefilmer. Selskapet eier også Sveriges største kinokjede, og er en betydelig filmimportør og filmdistributør. Datterselskapet SF Norge A/S (etablert i 1988) er en av de ledende filmdistributørene i Norge.

Historikk

Som filmproduksjonsselskap var Svensk Filmindustri et av Europas ledende frem til midten av 1920-årene, med regissører som Victor Sjöström og Mauritz Stiller, og stjerner som Lars Hanson og Greta Garbo. Da disse dro til Hollywood, mistet man de bærende kreftene, og selskapet tapte sin posisjon.

Gjennom innsatsen til Alf Sjöberg og Ingmar Bergman i 1940- og 1950-årene gjenvant selskapet et navn internasjonalt. Selskapet ble i 1983 overtatt av Bonnier-konsernet, og styrket i 1984 sin posisjon da det kjøpte opp det konkurrerende selskapet Europa Film. En langvarig nedgang i kinobesøket kulminerte i 1980-årene, og selskapet svarte med å satse på kinosentra med mange saler. Selskapet gikk i 1991 med stort underskudd, men skapte i 1990-årene balanse i regnskapene ved satsning på co-produksjoner med andre skandinaviske land og med svensk fjernsyn.

I 2016 tok selskapet navnet SF Studios.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg