Østnorsk firkanttun. Våningshus, kårbolig og uthus er plassert i en åpen firkant.
Havråtunet på Osterøy i Hordaland, et typisk klyngetun
Havråtunet på Osterøy i Hordaland, et typisk klyngetun
Av /Flickr Commons.
Lisens: CC BY 2.0

Tun er et helt eller delvis omkringbygget gårdsrom i en bondegård, og består av den plass hvor husene står og gårdsplassen som husene grupperer seg rundt. Noen steder blir tun brukt om en samling av hus hvor det blir drevet handel.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt og gammelengelsk: tún = innhegnet område, gårdsplass. Også fra kel­tisk: dún = gård, samme ord som det en­gel­ske: town = by

I de ulike deler av Norge er tunene anlagt på noe forskjellig vis. Klyngetun var den vanlige tunformen på Vestlandet, fra Lista i sør til Romsdalen i nord.

Rekketun finner vi i Setesdal og Telemark, men også i Romsdal, på Nordmøre og på Voss. Et sørnorsk eksempel er Gahre gård i Spangereid, en tunbebyggelse som er belønnet med Statens Byggeskikkpris (1985). Eksempler finnes også nordpå, blant annet Straumen gård på Kvaløya i Troms.

Østlandet og i Trøndelag er husene gruppert rundt et firkanttun; østafjells i en åpen firkant med god avstand mellom hushjørnene, i Trøndelag er firkanttunet mer lukket. I Nord-Norge ser en gjerne en mer uregelmessig firkant som tenderer mot klyngetun.

Der byggeskikken fører til to tun (dobbelttun), skjelner en mellom inntun (folkegard, tungard) og uttun (nautgard). Et tun er ofte prydet med et tuntre.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Halvor Vreim: Trekk av byggeskikkens geografi i Norge, «Fortidsminneforeningens årbok» 1936;
  • Arne Berg: Norske gardstun, Oslo 1968; KLNM XIX sp. 39–53;
  • Røyne Kyllingstad: Tun og gardshage, Oslo 1984;
  • Anne Grete Ljøsne: Naturen og menneskeverket, Oslo 1993, anmeldt av Gunnar Bugge i «Byggekunst» 1994 s. 144;
  • Anne Grete Ljøsne: Historien om vår gamle trearkitektur, «Fortidsminneforeningens årbok» 2001 ss. 227–38, særlig ss. 234–36.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg