Nordiska Museet

Nordiska Museets hovedbygning på Djurgården i Stockholm.
Av /Nordiska museet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Artikkelstart

Nordiskal Museet i Stockholm er et sentralmuseum for Sveriges kulturhistorie. Samlingene belyser det svenske folkets levesett fra omkring 1520 til nåtiden. Ved Nordiska Museet har det lenge vært drevet utstrakt etnologisk forskning. Institutt for folkelivsforskning ved Stockholms Universitet er nært knyttet til museet. Museets pedagogiske virksomhet har vært banebrytende innen svensk museumsvesen.

Nordiska Museet eier og driver en rekke eiendommer utenfor Stockholm: Tyresö slott og Svindersvik herregård nær Stockholm, Härkeberga prestegård, Matsgården i Dalarna og endelig det store Julita-godset ca. 120 km vest for Stockholm. Her er oppført et stort sentralmagasin for deler av museets samlinger.

Historikk

I 1873 åpnet Artur Hazelius (1835–1901) ved Drottninggatan i Stockholm Skandinavisk-etnografiska samlingen. Hensikten var først og fremst å redde representative deler av den forsvinnende bondekulturen for ettertiden. I 1880 omorganiserte Hazelius samlingene til Stiftelsen Nordiska museet. Dets mektige bygning på Djurgården, tegnet av Isak Clason, ble oppført i 1888–1907 i dansk renessansestil.

Frem til 1963 var også friluftsmuseet Skansen en av museets avdelinger. Sammen med Skansen utgir museet årboken Fataburen.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Medelius, Hans m.fl., red.: Nordiska museet under 125 år, 1998, isbn 91-7108-442-8, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg