folkemuseum

Fra Maihaugen, Lillehammer.

Artikkelstart

Folkemuseum er et forholdsvis stort lokalmuseum som dekker mer enn én enkelt bygd, og er nærmest identisk med et kulturhistorisk museum. Betegnelsen ble skapt i 1881 ved opprettelsen av Dansk Folkemuseum og ble innført til Norge da Norsk Folkemuseum ble stiftet i 1894, som senere fikk følge av flere distriktsmuseer.

Det karakteristiske ved museumstypen er først og fremst innsamlingsprinsippet, nemlig at det innsamlede materialet skal gi et bilde av alle sider ved folkelivet i eldre tid. Dette vil si at gjenstandene ikke skal være valgt etter kvalitetskriterier, som for eksempel estetiske, men som representative for et miljø. Det gjelder også å dekke flest mulig av et lands eller et distrikts miljøer. Et folkemuseum er dermed gjerne særdeles allsidig, med eldre bygninger eller hele gårdsanlegg, interiør, systematiske samlinger og så videre. Tilknytningen til etnologien eller folkeminneforskningen er derfor særdeles sterk.

Folkemuseumstypen regnes som en nordisk spesialitet med Nordiska Museet i Stockholm som pioneren, stiftet i 1873 av Artur Hazelius (1833–1901). Under inntrykket av industrialismens og pengehusholdningens gjennombrudd innså man nødvendigheten av å bevare eksempler på alle sider ved den folkelige materielle kulturen som var i ferd med å forsvinne.

Senere er innsamlingsområdet gjerne utvidet til å omfatte alle typer gjenstander som er i ferd med å forsvinne. Mer avanserte folkemuseer sikrer seg til og med eksempler fra løpende produksjon i erkjennelsen av at de senere kan bli vanskelige å skaffe. Betingelsen er imidlertid at de er representative – og typiske – for sin tid og sitt miljø.

Et utvalg norske folkemuseer

Navn og sted
Aust-Agder-Museet, Arendal
Borgarsyssel Museum, Sarpsborg
Dalane Folkemuseum, Egersund
Drammens Museum, Drammen
Fylkesmuseet for Telemark og Grenland, Skien
Gamle Bergen Museum, Bergen
Glomdalsmuseet, Elverum
Hadeland Folkemuseum, Jaren
Hallingdal Folkemuseum, Nesbyen
Hardanger Folkemuseum, Utne
Hedmarksmuseet og Domkirkeodden, Hamar
Heibergske Samlinger – Sogn Folkemuseum, Kaupanger
Hordamuseet, Fana
Musea i Nord-Østerdalen, Tynset
Nordfjord Folkemuseum, Sandane
Nordlandsmuseet, Bodø
Norsk Folkemuseum, Oslo
Romsdalsmuseet, Molde
De Sandvigske SamlingerMaihaugen, Lillehammer
Sunnhordland Museum, Stord
Sunnmøre Museum, Ålesund
Toten Museum, Bøverbru
Trøndelag Folkemuseum, Trondheim
Valdres Folkemuseum, Fagernes
Vest-Agder-museet, Kristiansand
Vestfoldmuseene, Tønsberg

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg