Numedalsvassdraget

Artikkelstart

Numedalsvassdraget er et vassdrag som som består av Numedalslågen (kalt Lågen sør for Kongsberg) med tilløp. Det har sine øverste kilder sentralt på Hardangervidda i Vestland fylke og renner gjennom Numedal/Lågendalen i de to fylkene Viken og Vestfold og Telemark, blant annet gjennom Kongsberg, og munner ut i Skagerrak (Larviksfjorden), like øst for bysenteret i Larvik. Største lengde er 356 km, og vassdraget er etter Glomma lengste vassdrag i Sør-Norge.

Elvas øverste kilder ligger i Låghellerskaret i Eidfjord kommune, Vestland fylke, rundt 1405 moh. Herfra renner en bekk sørøstover; denne opptar en rekke sidebekker før den når Heisantjørna (1244 moh.) som utgjør Nordmannslågens nordvestre del. Noe nedenfor utløpet av Nordmannslågen renner Lågen inn i Nore og Uvdal kommune i Viken fylke til Bjornesfjorden (1223 moh.). Mange regner Nordmannslågen som Numedalslågens kilde, men det er først ved utløpet av Bjornesfjorden, ved turisthytta Lågaros, at elven har navnet Lågen.

Nedenfor Bjornesfjorden får Lågen et hovedsakelig nordøstlig løp til Dagali og munner så ut i Pålsbufjorden (751–727 meter over havet). På denne strekningen danner elva en rekke sjøer, blant annet (høyde i meter over havet): Geitvatnet (1197), Skrykken (1158) og Ossjøen (Orsjøen; 951). Mellom Skrykken og Ossjøen mottar Lågen Djupa fra Langesjøen og Heinelva fra Halnefjorden (henholdvsis (1206 og 1129–1125 meter over havet), begge i grensetraktene mot Eidfjord. Til Pålsbufjorden renner også Skurdalselvi som kommer fra fjelltraktene over mot Ustedalen i nordvest.

Nedenfor Pålsbufjorden danner Lågen flere sjøer (høyde i meter over havet): Tunnhovdfjorden (736–718), Norefjorden/Frygnefjorden (265 moh.) og Kravikfjorden (262–259,5). I tettstedet og kommunesenteret Rødberg, som ligger mellom Tunnhovdfjorden og Norefjorden, opptar så Lågen sitt viktigste tilløp, Uvdalselva (Uvdalsåe) fra vest. Denne har kilder i Hardangervidda nasjonalpark.

Navnet på dalføret er Numedal ovenfor Kongsberg og Lågendalen nedenfor.

Kraftutbygging

I Numedalslågen er per 2019 utbygd i alt 26 vannkraftverk med en samlet maskininstallasjon (maksimal ytelse) på 494 megawatt (MW) og en midlere årsproduksjon på 1877 gigawattimer (GWh).

Ned til Norefjorden utnyttes Numedalslågen i kraftstasjonene (maksimal ytelse i megawatt, MW, og midlere årsproduksjon i gigawattimer, GWh, i 2019): Nore I (206 MW og 759 GWh) og Nore II (52 MW og 204 GWh). Midlere årstilløp til Norefjorden fra denne delen av vassdraget er 14,4 milliarder kubikkmeter, og det nyttbare magasinet i Pålsbufjorden og Tunnhovdfjorden er på 6,87 milliarder kubikkmeter.

I Uvdalselva ligger kraftstasjonene Uvdal I (90 MW og 239 GWh) og Uvdal II (40 MW, 152 GWh). Disse har tilløp fra et nedbørfelt på 5577 kvadratkilometer, og et årsavløp 4 på milliarder kubikkmeter (tilsvarer 126 kubikkmeter per sekund). Samlet magasinvolum er cirka 2,2 milliarder kubikkmeter.

Vassdraget nedenfor Kravikfjorden er bygd ut i alt 16 kraftverk hvorav sju har en maksimal ytelse på mer enn 5 MW. Disse er regnet fra nord (maksimal ytelse i megawatt (MW) og midlere årsproduksjon i gigawattimer (GWh) i 2019:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg