Nord-Kypros

Faktaboks

Offisielt navn
Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti
Norsk navn
Nord-Kypros eller Den tyrkiske republikken Nord-Kypros (TRNC)
Statsform
Demokratisk republikk
Hovedstad
Lefkosa (Nikosia)
Innbyggertall
326 000 (2017)
Landareal
3 355 km²
Innbyggere per km²
97,2
Offisielt/offisielle språk
Tyrkisk
Religion
Islam
Nasjonaldag
15. november
Statsoverhode
Ersin Tatar
Statsminister
Ünal Üstel
Mynt
Nye tyrkiske lira à 100 kurus
Symbol
Valutakode
TRY
Flagg
Riksvåpen

Artikkelstart

Nord-Kypros er en selverklært øyrepublikk i Asia, kun anerkjent av Tyrkia. Nord-Kypros utgjør et område nord på øya Kypros og omfatter litt mer enn en tredjedel av øya. Området ligger innerst i Middelhavet sør for Tyrkia, øst for Hellas og vest for Syria.

Under en militær operasjon i 1974, som gjennom FN ble fordømt av det internasjonale samfunn, ble området okkupert av tyrkiske styrker. En FN-kontrollert buffersone strekker seg mellom Nord-Kypros og Kypros, og gjennom Nikosia, som er øyas største by og hovedstad i både Republikken Kypros og Nord-Kypros.

FN og alle land, bortsett fra Tyrkia, regner Nord-Kypros som en okkupert del av Kypros.

Nord-Kypros, som er litt større enn Oslo og Akershus til sammen, hadde i 2017 22 prosent av befolkningen på øya Kypros. Hovedstad er den nordlige del av Nikosia, som heter Lefkosa på tyrkisk.

Nasjonalsangen er ‘Istiklal Marsi’ (‘Uavhengighetsmarsjen). Den er også Tyrkias nasjonalsang.

Geografi og miljø

Kyrenia-fjellkjeden strekker seg øst-vest i nord. Kysten er lite innskåret og i sørøst ligger Mesaoria-sletta. Den lange avsmalnende halvøya Karpas går ut i Middelhavet mot nordøst.

Sommeren er tørr og varm; på Mesaoria-sletta kan sommertemperaturen komme opp i 40-45 grader. Vinteren er kjølig og regnfull spesielt mellom desember og februar, med 60 prosent av årsnedbøren. Det kan falle snø i Kyrenia-fjellene. Våren er kort og preget av ustabilt vær. Flere vassdrag tørker ut i sommerhalvåret.

På den smale kystsletta i nord er det eviggrønn vegetasjon med blant annet oliven- og sitrustrær. Det er mange arter av blomsterplanter på Mesaoria-sletta. I nordvest legger to arter av havskilpadder egg på strendene. Se Kypros og Planteliv og dyreliv på Kypros.

Folk og samfunn

Etter delingen i 1974 har Nord-Kypros fått en nesten ren tyrkisk befolkning blant annet i form av mer enn 150 000 innflyttere fra Tyrkia. Nord-Kypros har 326 000 innbyggere (2017).

Nesten alle (98 prosent) tyrkisk-kyprioter bekjenner seg til islam; kristne utgjør 2 prosent. Offisielt språk er tyrkisk. Engelsk er vidt utbredt som andrespråk.

Stat og politikk

Nord-Kypros er en representativ demokratisk republikk. Presidenten velges for fem år. En statsminister leder regjeringen som er valgt for fem år. Ettkammer-parlamentet (Republikkens forsamling, Cumhuriyet Mecili) har 50 seter. Representantene velges fra fem valgdistrikter. Fem politiske partier er representert i parlamentet.

Nord-Kypros er inndelt i fem distrikter.

Nord-Kypros er medlem av Organisasjonen for islamsk samarbeid (OIC).

Forsvaret består av kombinerte styrker innen hær, marine og luftvåpen. De består av utskrevne tyrkisk-kypriotiske menn i alderen 20 til 40 år. Forsvaret styrkes av 30 000 tyrkiske soldater som er stasjonert på Nord-Kypros.

Historie

For tiden før 1974, se Kypros' historie.

Etter en periode med gresk og gresk-kypriotisk press for union med Hellas, ble Kypros angrepet av Tyrkia i 1974 som okkuperte den nordlige delen av landet. I 1983 ble den proklamert som en uavhengig stat; den er anerkjent av Tyrkia alene. I 1985 fikk Nord-Kypros en ny grunnlov. Flere forsøk på å danne en enhetsstat har mislykkes. I 2004 var det bare den sørlige del av Kypros som ble medlem av EU.

Grensen mellom Kypros og Nord-Kypros ble åpnet i 2003. I 2012 ble Nord-Kypros observatørmedlem av Den europeiske samarbeidsorganisasjon under navnet «Den tyrkiske kypriotiske stat».

Nord-Kypros ønsker et føderalt/konføderalt system slik Kypros var ved opprettelsen i 1960 eller å bli anerkjent som en egen stat.

Økonomi og næringsliv

Økonomien er negativt preget av delingen av Kypros; Nord-Kypros er avhengig av overføringer fra Tyrkia.

Jordbruk, med produksjon av blant annet sitrusfrukter, druer, vin, poteter og andre grønnsaker, står for 9 prosent, lett industri for 22 prosent, av Nord-Kypros bruttonasjonalprodukt (BNP). Tjenestenæringen (offentlig sektor, handel, turisme og undervisning) er største sektor med 69 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Mesteparten av eksport- og importprodukter går om Tyrkia. Euro har vært i omfattende sirkulasjon siden 2004. Siden 2004 har turister fløyet til Kypros og deretter krysset grensen for å feriere på Nord-Kypros.

Kunnskap og kultur

Det er fem års gratis og obligatorisk barneskole. Det er flere universiteter på Nord-Kypros. Nord-Kypros har åtte dagsaviser og fire ukemagasiner.

Det er ett statlig kringkastingsselskap med to kanaler. Det er 13 private fjernsynskanaler på Nord-Kypros.

Den første spillefilmen ble produsert i 2011. Regissøren Dervis Zaim er internasjonalt anerkjent. Av tyrkisk-kypriotisk litteratur er poesi mest publisert; kjente navn er Mehmet Yasin, Nese Yasin, Aysen Dagli og Canan Sümer. Rüya Taner er en kjent tyrkisk-kypriotisk pianist.

Teatervirksomhet drives hovedsakelig av Det tyrkisk-kypriotiske statsteater, kommunale teatre og private teaterkompanier.

Fotball regnes som nasjonalsport. Andre populære sportsgrener er kurvball, håndball, bordtennis, skyting og golf.

Nord-Kypros og Norge

Norge anerkjenner ikke Nord-Kypros og er således uten diplomatiske forbindelser med Nord-Kypros.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg