Gazimaguša

Ruinene av Sankt Georgs kirke i Gazimaguša.
Av .

Artikkelstart

Gazimaguša er en by på østkysten av Kypros, i den tyrkisk-okkuperte delen av øya, Nord-Kypros. Byen har 45 526 innbyggere (2014).

Faktaboks

Også kjent som
Maguša
Famagusta
gresk Ammókhostos

Bybeskrivelse

Den gamle bydelen og de venetianske forsvarsverkene er byens mest interessante severdigheter. Innenfor festningsmurene er det både gotisk og islamsk arkitektur. Havnekastellet, eller «Othellos tårn», fra 1506–1508 er omgitt av en vollgrav og har fire runde hjørnetårn. Martinengo-bastionen fra 1550 har seks meter tykke massive murer.

Næringsliv

Gazimaguša har øyas dypeste havn. Før den tyrkiske invasjonen i 1974 var byen den viktigste havnen på Kypros og et stort turistsenter. Byen mistet senere mye av sin tidligere betydning. Den gresk-kypriotiske befolkningen, som før 1974 var i flertall, flyttet sørover til den greske delen av øya. Fortsatt er imidlertid Gazimaguša den viktigste havnen i den tyrkisk-okkuperte delen av øya. Det går ferge tre ganger per uke mellom Mersin på sørkysten av Tyrkia og Gazimaguša. Byen er også en fiskerihavn.

Gazimaguša er et kommersielt senter for Nord-Kypros. Byen har variert industrivirksomhet.

Kultur og utdanning

Midt i den gamle bydelen står moskeen Lala Mustafa Pasa, som opprinnelig het St. Nikolaskatedralen. Den ble oppført i 1298–1326 i gotisk stil. Nær moskeen ligger Palazzo del Provveditore, det venetianske guvernørpalasset. Salamis, som ligger omkring ti kilometer nord for byen, regnes blant de mest praktfulle oldtidsstedene på Kypros.

Hvert år arrangeres det en internasjonal kunst- og kulturfestival i Gazimaguša. Eastern Mediterranean University, som har 17 500 studenter, ble etablert i byen i 1979. Dette er det eneste offentlige universitet i den tyrkisk-okkuperte delen av øya.

Historikk

Gazimaguša (Famagusta) ble grunnlagt i 274 fvt. som Arsinoë, og ble erkebispesete og nytt hjemsted for innbyggere av den gamle hovedbyen Salamis, da denne i 647 ble ødelagt av araberne. Tilstrømning av kristne flyktninger fra Akra i 1291 gjorde byen til en av de rikeste handelsbyene i Levanten.

Byen ble inntatt av genoveserne i 1376, kom senere under Venezia og overgav seg i 1571 til tyrkerne (Det osmanske riket) etter et års beleiring. Gazimaguša var under britisk administrasjon i årene 1878–1960, og var britisk flåtehavn under andre verdenskrig.

Byen er under tyrkisk styre fra 1974.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg