Gazimaguša

Ruinene av Sankt Georgs kirke i Famagusta.
Av .

Famagusta, by på østkysten av Kypros, i den tyrkisk-okkuperte del av øya; ca. 20 000 innb. (2001). Byen var tidligere den viktigste havnen på Kypros, og var et stort turistsenter før den tyrkiske invasjonen 1974. Byen mistet senere mye av sin tidligere betydning, og den gresk-kypriotiske befolkningen, som før 1974 var i flertall, har flyttet sørover til den greske del av øya.

Faktaboks

Også kjent som
Maguša
Famagusta
gr. Ammókhostos

Bybeskrivelse

Den gamle bydelen og de venetianske forsvarsverkene er byens mest interessante severdigheter. Havnekastellet (1506–08), eller «Othellos tårn», er omgitt av en vollgrav og har fire runde hjørnetårn. Martinengo-bastionen (1550) har 6 m tykke massive murer. Midt i den gamle bydelen står den tidligere katedralen, oppført 1298–1326 i gotisk stil, nå moské. Nær katedralen ligger Palazzo del Provveditore, det venetianske guvernørpalasset. Salamis, som ligger ca. 1 mil nord for byen, regnes blant de mest praktfulle oldtidssteder på Kypros.

Historikk

Gazimaguša (Famagusta) ble grunnlagt 274 f.Kr. som Arsinoë, og ble erkebispesete og nytt hjemsted for innbyggere av den gamle hovedby Salamis, da denne 647 ble ødelagt av araberne. Tilstrømning av kristne flyktninger fra Akra 1291 gjorde byen til en av de rikeste handelsbyene i Levanten. Ble inntatt av genoveserne 1376, kom senere under Venezia og overgav seg 1571 til tyrkerne etter et års beleiring. Under britisk administrasjon 1878–1960, britisk flåtehavn under den annen verdenskrig. Under tyrkisk styre fra 1974.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg