NorSat-serien

NorSat er utstyrt for blant annet overvåkning av skipstrafikken i norske farvann, registrering av romvær og studier av Solen.

Illustrasjon av NorSat1
Norsk Romsenter.

NorSat-1 og NorSat-2 er norske småsatellitter, totalt nummer tre og fire i rekken, etter to AIS-satellitter, (AISSat-3 kom aldri i bane) NorSat er utstyrt for blant annet overvåkning av skipstrafikken i norske farvann, registrering av romvær og studier av Solen.

Se også det tidligere satellittkommunikasjonssytemet til Telenors, NORSAT.

Oppskytning

Norsat 1 og 2 ble skutt opp 14. juli 2017 fra Bajkonur-kosmodromen i Kasakhstan sammen med cirka 70 andre småsatellitter. Bæreraketten var en russisk Sojus 2.1a, som plasserte de norske satellittene i omkring 600 kilometers høyde, i solsynkrone baner. Satellittene hadde en oppskytningsvekt på 16 kilogram og kostet cirka 25 millioner kroner hver.

Nyttelaster

Begge satellittene har en AIS-mottaker. I tillegg har de andre nyttelaster:

NorSat-1

  • Romværsinstrumentet 4-NLP (multi-needle Languir Probe) utviklet for av Universitetet i Oslo for å kartlegge ionsfæren.
  • Det sveitsiske sol-instrumentet CLARA (Compact Lightweight Radiometer)

NorSat-2

  • Test av kommunikasjonsnyttelasten VDES (VHF Data Exchange System), et system for kommunikasjon mellom skip. Utviklet av mellom annet av Space Norway og Kongsberg Seatex.

Drift og finansiering

Satellittene betjenes av bakkestasjoner i Vardø og på Svalbard. Norsk Romsenter og Kystverket sto for finansieringen, og norsk industri bygget store deler av satellitt-innmaten. Utvikling og bygging av selve satellittene skjedde i Canada.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg