Første Falcon 9-oppskytning med romfartøyet Dragon, fra Cape Canaveral Air Force Station 8., desember 2010.

Chris Thompson, SpaceX. Begrenset gjenbruk

Falcon er navnet på en serie bæreraketter i bruk av det kommersielle amerikanske romtransportselskapet SpaceX. De nyere Falcon-modellene er revolusjonerende innen romfart ved at boosterne landes etter oppskytning og gjenbrukes, med første landing i 2014 og første gjenbruk i 2017.

Falcon 1 har to trinn, det første med én Merlin 1C motor, det andre med én Kestrel motor, som begge brenner RP-1 (en slags parafin) og flytende oksygen. Rakettene er små og forholdvis rimelige, med oppskytningspris på 6,7 millioner dollar og med mulighet for nyttelast på 570 kg til lav jordbane.

Første vellykkede oppskytning av Falcon 1 var 28. september 2008 fra Omelek-øya ved Kwajalein-atollet i Stillehavet, på fjerde forsøk. Produksjon og bruk har ligget lavt. Falcon 1e var en planlagt mer avansert versjon av Falcon 1 som ble droppet til fordel for Falcon 9.

Den middels store Falcon 9 har også to trinn; første trinn er utstyrt med hele ni Merlin 1-motorer, og den andre én. Falcon 9 fløy for første gang 4. juni 2010 etter oppskytning fra Cape Canaveral Air Force Station.

Rakettens høyde er 54,9 m, diameter 3,6 m, største startvekt 333 tonn og startskyvkraft ca. 5000 kilonewton. Raketten skal, med oppskytning fra Cape Canaveral Air Force Station, kunne plassere en nyttelast på opptil 22 800 kg i en lav jordbane. Oppskytningsprisen er oppgitt til kun 62 millioner dollar.

Falcon 9 er bærerakett for romfartøyet Dragon, som siden 2012 er blitt brukt til transport av forsyninger til Den internasjonale romstasjon.

Tungløft-bæreraketten Falcon Heavy ble skutt opp for første gang 6. februar 2018 fra Kennedy Space Center. Som nyttelast bar raketten på en rød Tesla Roadster med en astronautdukke ikledd SpaceX sin nyutviklede romdrakt bak rattet. Bilen vil gå i bane rundt Solen i nærheten av asteroidebeltet

Falcon Heavy har to trinn, der det første består av tre Falcon 9-boosterraketter ved siden av hverandre. Dermed er 27 Merlin 1D-motorer (avansert utgave av Merlin 1C) virksomme i startøyeblikket.

Bæreraketten er i stand til å plassere en nyttelast på opptil 63 tonn i en lav jordbane, som er vesentlig mer enn romfergen (24,4 tonn) og over det dobbelte av hva som er mulig med Delta IV Heavy, dog ikke fullt så mye som Saturn V-raketten som fraktet mennesker til Månen (ca. 140 tonn). Kilogram-prisen for å nå lav jordbane er oppgitt å være kun 2203 dollar, mens oppskytningsprisen vil ligge på rundt 90 millioner dollar. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.