NORSAT

NORSAT, norske satellittkommunikasjonsystem basert på leie av kanaler i internasjonale, geostasjonære satellitter. Drives av Telenor, dekker hele fastlands-Norge, Svalbard og petroleumsinstallasjoner i Nordsjøen. Hovedstasjon er Eik jordstasjon i Lund kommune, Rogaland.

NORSAT A

NORSAT A formidler tele- og datatrafikk til petroleumsinstallasjonene og til Svalbard. Systemet ble åpnet 7. juli 1976, og Norge var det første land i Europa som tok i bruk satellitt i innenlandsk telekommunikasjon. Systemet sender via en av satellittene i INTELSAT-systemet og består av hovedstasjonen på Eik, et antall utestasjoner på plattformer, samt en utestasjon på Isfjord Radio på Svalbard.

NORSAT B

NORSAT B ble satt i drift 1989. Systemet formidler bedriftskommunikasjon og er bygd opp rundt en hovedstasjon og mange små, rimelige brukerstasjoner. Hovedstasjonen på Eik er midtpunktet i nettet med ansvar for trafikkontroll og nettovervåking. Den disponerer nettets satellittkapasitet og har ansvaret for tildeling og kontroll med bruken av denne. Hovedstasjonen er dermed involvert ved opp- og nedkobling av forbindelser, mens all informasjonsoverføring foregår direkte mellom brukerstasjonene. NORSAT B tilbyr svitsjede høyhastighetssamband for en rekke tjenester, slik som telefon, tekst, data og bilder. Det kan også abonneres på faste samband.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg