NORSAT, norske satellittkommunikasjonsystem basert på leie av kanaler i internasjonale, geostasjonære satellitter. Drives av Telenor, dekker hele fastlands-Norge, Svalbard og petroleumsinstallasjoner i Nordsjøen. Hovedstasjon er Eik jordstasjon i Lund kommune, Rogaland.

NORSAT A formidler tele- og datatrafikk til petroleumsinstallasjonene og til Svalbard. Systemet ble åpnet 7. juli 1976, og Norge var det første land i Europa som tok i bruk satellitt i innenlandsk telekommunikasjon. Systemet sender via en av satellittene i INTELSAT-systemet og består av hovedstasjonen på Eik, et antall utestasjoner på plattformer, samt en utestasjon på Isfjord Radio på Svalbard.

NORSAT B ble satt i drift 1989. Systemet formidler bedriftskommunikasjon og er bygd opp rundt en hovedstasjon og mange små, rimelige brukerstasjoner. Hovedstasjonen på Eik er midtpunktet i nettet med ansvar for trafikkontroll og nettovervåking. Den disponerer nettets satellittkapasitet og har ansvaret for tildeling og kontroll med bruken av denne. Hovedstasjonen er dermed involvert ved opp- og nedkobling av forbindelser, mens all informasjonsoverføring foregår direkte mellom brukerstasjonene. NORSAT B tilbyr svitsjede høyhastighetssamband for en rekke tjenester, slik som telefon, tekst, data og bilder. Det kan også abonneres på faste samband.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.