Norsk Romsenter

Artikkelstart

Norsk Romsenter er statens strategiske, samordnende og utøvende organ for å sikre en effektiv utnyttelse av verdensrommet, og har blant annet til oppgave å ivareta en nasjonal samordning av norsk romvirksomhet og norske interesser innenfor den europeiske romorganisasjonen ESA. Norsk Romsenter ble opprettet som en stiftelse i 1987, og fra 1. januar 2004 omgjort til et statlig forvaltningsorgan med særskilte fullmakter. Senteret sorterer under Nærings- og fiskeridepartementet.

Faktaboks

Også kjent som

NRS

Norsk Romsenter etterfulgte Avdeling for romvirksomhet, som under Norges teknisk-naturvitenskapelige forskningsråd (se under Norges forskningsråd) fra 1965 hadde en rådgivende/koordinerende rolle og ansvar for drift av de operative enhetene Andøya Rakettskytefelt, Tromsø Satellittstasjon og Kongsfjord Telemetristasjon Svalbard (1965–1974). Ved omgjøringen til statlig forvaltningsorgan 2004 ble eierpostene i selskapene Andøya Rakettskytefelt AS (eid 90 %) og Norsk Romsenter Eiendom AS (eid 100 %) overdratt fra den tidligere stiftelsen til staten ved daværende Nærings- og handelsdepartementet.

Norsk Romsenter har ansvaret for å forvalte statens eierskap i de nevnte selskapene. Andøya Space driver skytefeltene på Andøya og i Ny-ÅlesundSvalbard i tillegg til at selskapet eier 90% av Andøya Space Education, et nasjonalt senter for romrelatert undervisning. Norsk Romsenter Eiendom AS eier sambandet mellom Svalbard og fastlandet, som består av to fiberoptiske kabler installert i 2003, dessuten 50 % av Kongsberg Satellite Services AS, som driver satellittstasjoner i Tromsø, på Svalbard (SvalSat) og den norske Troll-basen i Antarktis (TrollSat).

Norsk Romsenter har 40 ansatte (2020) og ledes av en administrerende direktør (fra 2018 Christian Hauglie-Hanssen).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg