Solsynkron bane er en satellittbane med den egenskapen at satellitten passerer en gitt breddegrad til to faste lokale tider (en for nordgående og en for sørgående passering).

En solsynkron bane oppnås ved at satellittens baneplan dreier seg østover cirka 1 grad per dag slik at samme vinkel i forhold til sollyset opprettholdes. Dreiningen forårsakes av Jordens flattrykte form, og er knyttet til banens ekvatorvinkel. Ekvatorvinkelen (inklingasjonen) må være større enn 90° (retrograd bane), og øker med banehøyden.

Solsynkrone baner er mye brukt for jordobservasjonssatellitter, fordi alle observasjoner over er sted da vil skje til samme tid hver dag, og dermed sammenlignbare lysforhold. Det kan være viktig for enn del optiske systemer. Da blir det enklere å følge med på endringer på det en observerer på jordoverflaten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg